Olasz dokumentumfilmé az Arany Oroszlán

Hazai film diadalát hozta a 70. velencei filmfesztivál, amelynek szombat esti díjátadóján Gianfranco Rosi olasz rendező Sacro GRA című dokumentumfilmje érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől. Rosi műve azokról az emberekről szól, akik a Róma körüli autópálya, a Grande Raccordo Anulare (GRA) nevű gyűrű mellett élnek.

A fesztivál 1932 óta íródó történetében most először kapta dokumentumfilm a fődíjat, Gianfranco Rosinak ez az első Arany Oroszlánja.

„Soha nem gondoltam volna, hogy dokumentumfilm ilyen jelentős díjat nyerhet” – mondta a rendező a díjátadón. „Győzelmemet a filmemben szereplő embereknek ajánlom, azoknak, akik beengedtek az életükbe.”

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi az Arany Oroszlánnal (Fotó: Leggo)

 

„Azt hiszem, a zsűri minden tagja érezte a Rosi filmjéből áradó erős költőiséget, és ennél bővebb magyarázatra nincs is szükség” – fogalmazott a gálát követő sajtótájékoztatón Bernardo Bertolucci, aki megjegyezte, hogy maga is erős szálakkal kötődik Rómához. A világhírű olasz filmes a fesztivált megelőzően úgy vélekedett, „bátor” alkotásokat válogattak be a jubileumi Mostrára.

Olasz film legutóbb 1998-ban nyert a világ legrégebbi filmes seregszemléjén. Érdekesség, hogy 50 évvel ezelőtt, 1963-ban Kezek a város felett című alkotásáért egy másik Rosi, Francesco vehette át az Arany Oroszlánt. A 90 éves rendező híres művét idén – erre az alkalomra restaurálva – újra bemutatták a fesztivál hivatalos megnyitója előtti napon, augusztus 27-én.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat Alekszandrosz Avranasz vehette át szombat este Miss Violence című drámájáért. Avranasz műve egy 11 évesen öngyilkosságot elkövető kislány családjáról, illetve a történtek felderítéséről szól. A görög versenyfilm egyik szereplője, Temisz Panou kapta a legjobb színésznek járó Coppa Volpit. A színésznők között Emma Dante olasz rendező sokat dicsért filmjének, a Via Castellana Bandiera című alkotásnak a 82 éves szereplőjét, Elena Cottát jutalmazta a zsűri, amelynek nagydíját Caj Ming Liang műve, a Jiaoyou (Stray Dogs) kapta. A Malajziában született tajvani filmes nagy kedvenc Velencében, több filmje is szerepelt a mustrán, 1994-ben Éljen a szerelem című alkotásával elnyerte az Arany Oroszlánt.

Philip Gröning házasságon belüli erőszakról szóló filmje, a Die Frau des Polizisten (A rendőr felesége) a zsűri különdíját érdemelte ki, a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést pedig Stephen Frears egyházkritikus drámájának, a Philomena című alkotásnak a két írója, Stephen Coogan és Jeff Pope vehette át. Előzetesen sokan ezt a – Judi Dench főszereplésével készült – filmet tartották a fesztivál nagy esélyesének, végül azonban fontosabb díjak nélkül maradt.   (MTI)

A nyertesek:

Arany Oroszlán a legjobb filmnek: Sacro Gra
Ezüst Oroszlán a legjobb rendezőnek: Miss Violence (Alexandros Avranas)
A zsűri nagydíja: Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A zsűri különdíja: Die Frau des Polizisten
Legjobb színész: Thanis Payou (Miss Violence)
Legjobb színésznő: Elena Cotta (Via Castellana Bandiera)
Marcello Mastroianni-díj (Legjobb fiatal színész): Tye Sheridan (Joe)
Legjobb forgatókönyv: Philomena (Steve Coogan és Jeff Pope)

FIPRESCI díj: Tom at the Farm (r.: Xavier Dolan)
SIGNIS díj: Philomena
Queer Lion: Philomena

A díjazottak részletes listája »

  
Címkék: