Hol van az a régi tűz…?

A Barátság mozi márciusi Csajos estjének témája a bornout, vagyis a kiégés volt; a manapság egyre gyakoribb, egyre több embert érintő problémáról Kovács Gábor tanácsadó szakpszichológus beszélgetett a közönséggel. Az interaktív előadás után a Hirtelen 70 című amerikai vígjátékot tekinthették meg a nézők.

Kovács Gábor az előadása szlogenjének Presser Gábor Nagy utazás című slágerének egy részletét választotta, megtoldva a „régi” jelzővel: Hol van az a régi tűz…?, hiszen a kiégés kapcsán feltételezzük, hogy volt valamikor egy fellángolás, egy lelkesedés, aminek aztán idővel vége szakadt.

IMG_1712

A kiégés egy tünetegyüttes, amely hosszú távú érzelmi megterhelés hatására alakul ki, kedvezőtlen stresszhatások következtében – definiálta az előadó az est témáját. A komplex kimerülés érinti a testünket, az érzelmeinket és a lelkünket egyaránt, és elsősorban azokat veszélyezteti, akik az érzelmeikkel dolgoznak, vagy több szerepben állnak helyt. A kiégés régóta ismert jelenség, kutatása azonban csak néhány évtizede tart.

IMG_1703-2

„Mi az első szó, ami eszetekbe jut a kiégésről?” – tette fel Kovács Gábor a kérdést hallgatóságának, és szinte kórusban érkezett a válasz: a munkahely. Fáradtság, kedvtelenség, motiválatlanság volt még az, ami hirtelen a nézők eszébe jutott, de ezek már a kiégés érzelmi hatásai – mutatott rá az előadó.

IMG_1723

Kovács Gábor következő kérése az volt, hogy mindenki jellemezze magát egy tízes skálán, hogy most épp hol áll: az egyes a „nagyon lelkes vagyok a munkában és az életben”, a tízes meg a „teljesen ki vagyok égve”. Nos, több nézőnek is mindkét kezére szüksége volt, hogy felmutassa a szükséges számot, de azért az átlag öt körülire jött ki.

IMG_1719

Az interaktív előadás további részében többek között szóba került a stressz szerepe a kiégésben, a járványhelyzet máig tartó hatása, a lelki edzettség fontossága, az önmagunkkal szembeni túlzott elvárások miatti feszültség és a társas kapcsolatok minősége is.

IMG_1707

Az előadás után a Hirtelen 70 című amerikai vígjátékot láthatta a közönség. A 30 éves frusztrált író és önjelölt influencer, Mack (Elizabeth Lail) otthonülőként vonakodva, de elmegy barátnője leánybúcsújára Palm Springsbe, ahol egy vad éjszaka után arra ébred, hogy hirtelen átalakul jövőbeli önmagává: „Rita nénivé” (Diane Keaton). Mások elvárásainak kényszerétől megszabadulva Rita a saját útját járja, és a közösségi média hatalmas szenzációjává válik.

  
Címkék: