Megrázó dráma a Mozinet Filmnapok záró vetítésén

Hogyan lehet túljutni egy tragédián anélkül, hogy kétségbeesésbe és gyűlöletbe süllyednénk? A 12. Mozinet Filmnapok programja egy drámai alkotással zárul: április 7-én, pénteken 18 órakor a Nem kapjátok meg a gyűlöletem című, a párizsi Bataclan koncertteremben történt terrortámadást és annak utóhatását felidéző filmet premier előtt láthatja a Barátság mozi közönsége. Jegyek már kaphatók honlapunkon és a mozi pénztárában.

Az egész világot megrázta a 2015. november 13-án Párizsban elkövetett merényletsorozat, amely több mint 130 halálos áldozatot követelt, több százan pedig megsebesültek a robbantások és lövöldözések következtében. A terroristák a Bataclan koncertteremben kilencven embert gyilkoltak meg – köztük Antoine Leiris feleségét, Hélène-t.

MNFN12_f4_bmozi_660

Antoine élete egy csapásra omlott össze, amikor elveszítette feleségét. A férfi egyedül maradt akkor másfél éves kisfiával, de ahelyett, hogy gyűlöletet érzett volna az elkövetők ellen, másnap egy nyílt levélben a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Péntek este elvettétek egy különleges teremtménynek az életét, az életem szerelméét, a fiam édesanyjáét, de ti nem kapjátok meg a gyűlöletem. (…) …gyűlölettel válaszolni tettetekre azt jelentené, hogy meghajlok azelőtt a tudatlanság előtt, ami ilyenné tett benneteket. (…) Ketten maradtunk a fiammal, de erősebbek vagyunk a világ minden hadseregénél. (…) …ez a kisfiú egész életében legyőz majd benneteket azzal, hogy boldog és szabad lesz. Mert nem, nem kapjátok meg az ő gyűlöletét sem.”

A Facebookon közzétett sorok bejárták a világsajtót – ezek jelentették a kiindulópontot Antoine Leiris Csak azért sem gyűlöllek titeket című, nemzetközi bestsellerré vált életrajzi könyvéhez, amelyben életének egyik legszörnyűbb időszakáról, a felesége elvesztése utáni hónapokról és a tragédia feldolgozásáról írt.

A történet filmadaptációja megrázó erejű dráma, amelyet először a 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál közönsége láthatott. „Nem a támadás dramatizált változatát meséljük el, hanem egy emberi történetet, a terrorizmus családra gyakorolt hatását. Ez érintett meg leginkább, ezt akartam a lehető legérzékenyebben ábrázolni” – fogalmazott a német-francia-belga koprodukcióban készült film rendezője, a német Kilian Riedhof a bemutató előtt. A film főszerepét Pierre Deladonchamps, Leiris feleségét, Hélène-t pedig Camélia Jordana játssza. A forgatókönyv 2020-ban elnyerte a német forgatókönyvíró díjat.

Jegyvásárlás »

  
Címkék: