„Nem elég tudnod, hogy ártatlan vagy, annak is kell látszanod!”

Izgalmas krimit, egy bírósági tárgyalás történetét láthatták a nézők pénteken a Barátság moziban, a 13. Mozinet Filmnapok sorozatának első alkalmán. Az idei cannes-i fesztiválon Arany Pálma díjat nyert alkotást, az Egy zuhanás anatómiája című francia filmdrámát tekinthették meg az érdeklődők, akik a vetítés előtt egy beszélgetés részesei is lehettek.

Csákvári Géza filmkritikust az SZKKK munkatársa, Gruber Nóra kérdezte a munkájáról, a fesztiválok világáról. Az ismert újságíró sok érdekes kulisszatitkot osztott meg azzal kapcsolatban, hogyan dolgozik egy filmkritikus, mitől lesz jó és a néző számára érdekes a kritika – és egyáltalán: mitől jó egy film? A beszélgetés nyomán a közönség egy kis bepillantást nyerhetett a filmfesztiválok világába is, kiderült például, milyen módon jutnak ki a filmek egy-egy nemzetközi megmérettetésre, kik döntenek a díjakról, milyen rostákon kell átmennie egy alkotásnak, hogy egyáltalán a zsűri elé kerüljön a mű.

IMG20231020180301

 A Mozinet Filmnapok vetítésein a filmkedvelők jóval a premier előtt láthatják a nagy fesztiválok legjobb, díjnyertes alkotásait. A sorozat novemberben folytatódik, a hónap harmadik péntekén, 17-én este hat órakor egy újabb francia filmet, az Egy nehéz év című vígjátékot vetíti a város művészmozija – jegyek már kaphatók az alkalomra.  A film után ismét beszélgetésre várjuk a nézőket: Gyenis Ajándok, a filmet forgalmazó Mozinet Kft. munkatársa lesz a vendégünk.

IMG20231020180249

 

  
Címkék: