Kapuzárási pánik – női szemmel

A Barátság mozi szeptemberi második Csajos estjének témája a nők kapuzárási pánikja volt. A külső és belső, hormonális és mentális változásokról Koch Mária újságíró, klimax-coach beszélt a közönségnek, azt boncolgatva, hogy miként kovácsolhatnak előnyt ezekből az évekből. Az előadás után A szerelem természete című francia-kanadai filmet tekinthették meg a nézők.

A kapuzárási pánik kifejezést hallva a legtöbb embernek csak a férfiak jutnak eszébe, pedig a középkorú nők életében ez ugyanúgy megjelenik – szögezte le előadása elején Koch Mária. „A nők esetében ezt változókornak szoktuk nevezni, ez sokkal szebb, és ebben a kifejezésben már benne van a változás igénye és lehetősége is” – mondta az előadó. A szakirodalom ezt inkább életközepi válságnak nevezi, ami természetes folyamat, és olyan változásokat hoz, amelyek már állandósulni fognak az életünkben és velünk maradnak. „Kicsit újra kell gondolni az életünket, meg kell vizsgálni, hova jutottunk eddig, mi teljesült a terveinkből és mi az, ami nem” – mondta Koch Mária.

IMG_4201

A helloklimax® program alapítója, újságíró, kommunikációs tanácsadó beszélt arról is, hogy munkája során azt tapasztalta, hogy a mai modernebb korban élve a változókor egyre inkább kitolódik, a nőknél most leginkább 45–60 év környékén jelentkezik. A hormonális és mentális változások a legtöbb esetben gondot, problémát okoznak, ám ha figyelünk, tanulunk magunkról, remek lehetőségek, új távlatok is nyílhatnak előttünk – hangsúlyozta az előadó.

20230920_180530

„A saját érdekükben muszáj megérteniük a nőknek, hogy a változókor egy összetett folyamat, ami a szervezet teljes működésére kihat és végérvényes változásokat eredményez. Ezekre a változásokra pedig érdemes előre felkészülni, hogy a lehető legkönnyebben át tudjon állni a szervezet egy újfajta, mégis kiegyensúlyozott működésre” – mondta Koch Mária.

IMG_4200

A beszélgetés után A szerelem természete című francia-kanadai filmet láthatta a közönség. A történet főhőse, Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a férfival. A finom humorral és erotikával átszőtt romantikus film először az idei Cannes-i fesztivál „Un Certain Regard” versenyszekciójában vette le a lábáról közönségét.

  
Címkék: