8. Európai Art Mozi Nap a Barátságban

Európai filmek jóval a hazai premier előtt: november 12-én, vasárnap remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a mozirajongókat az Európai Art Mozi Nap, a művészmozik és az európai film ünnepe, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg. A nemzetközi események idén is résztvevője a fehérvári Barátság mozi.

Európa ismét mozizni megy! Nyolcadik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára, valamint az európai filmművészet sokszínűségére.

EACD23_660

A résztvevő mozik – köztük a fehérvári Barátság mozi – ezen a napon fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Az idei filmkínálatban a Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott drámákon és spanyol fekete komédián át a dán családi animációs filmig izgalmas alkotások szerepelnek. A programhoz csatlakozott hazai mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy elsőként láthassák ezeket az alkotásokat, akár hetekkel az országos bemutató előtt. A hazai esemény az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

A Barátság mozi úgy választott ki három filmet a kínálatból, hogy aki mindegyiket meg szeretné nézni, változatos élményben részesüljön. 14 órakor a The Old Oak – A mi kocsmánk című angol-francia-belga drámával indul a program. A legendás brit rendező, Ken Loach utolsó filmjében egy észak-angliai faluban az emberek elhagyják otthonaikat, miután a helyi bányák bezárnak és nem marad munkalehetőség. A lakhatás így olcsóvá válik a térségben, a hely ideális lehetőség a bevándorlók számára – most már csak a helyieknek kellene megbarátkozniuk a településre érkező külföldiekkel.

A dráma és a vígjáték határán mozgó spanyol alkotás, a Drága Nagyi! lesz a nap második előadása 16.15 órakor. A történet főhőse, a 35 éves Mikel nem talál munkát, a párja is elhagyta, és már abból is elege van, hogy Baszkföldön él. Elfogadja egy másodunokatestvére meghívását, és egy Isten háta mögötti argentin kisvárosba megy dolgozni. Megrökönyödve tapasztalja, hogy a kisvárost Baszkföldről elszármazott argentinok lakják, akik sosem jártak őseik földjén, de a városban mégis minden a „mitikus anyaföld” körül forog.

A nap zárófilmje A tanári szoba című német játékfilm lesz 18.30-tól – az alkotás Németország hivatalos Oscar-nevezettje a 2024-es gálára. A fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja.

Jegyek már válthatók honlapunkon és a mozi pénztárában.

Találkozzunk november 13-én és ünnepeljük újra együtt az európai mozit!

Jegyvásárlás »

 

8. Európai Art Mozi Nap

2023. november 12., vasárnap, Barátság mozi

14.00    The Old Oak – A mi kocsmánk • angol-francia-belga dráma, 113 perc, 2023 (16)

Rendező: Ken Loach
Szereplők: Dave Turner, Ebla Mari, Claire Rodgerson, Trevor Fox
Magyarországi bemutató: 2023. november 16. (Vertigo Média Kft.)

16.15    Drága Nagyi! • spanyol filmdráma, vígjáték, 100 perc, 2022 (12)

Rendező: Jabi Elortegi
Szereplők: Joseba Usabiaga, Eduardo Blanco, Inés Efron
Magyarországi bemutató: 2023. december 14. (Pannonia Entertainment)

18.30    A tanári szoba • német játékfilm, 98 perc, 2023 (12)

Rendező: Ilker Çatak
Szereplők: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer
Magyarországi bemutató: 2023. december 21. (Mozinet)

  
Címkék: