Valami madarak: ketten a világ ellen

Generációkon átívelő különleges barátságról mesél Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Valami madarak. Az alkotást december 14-én, csütörtökön 18 órakor adja először a Barátság mozi, vetítés után a női főszereplő, és Kizlinger Lilla, valamint Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró lesznek a vendégeink.

Béla (Szacsvay László) egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába költözteti, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (Kizlinger Lilla), aki büntetésből dolgozik az otthonban, mert egy verekedés miatt közmunkára ítélték. Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla be akarja bizonyítani, hogy képes az önálló életre, hogy hazamehessen. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

Az alkotás két generáció színészeit hozza össze. Bélát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas Szacsvay László alakítja, akit film, sorozat és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismer a nagyközönség. Partnere, a Zoét megformáló Kizlinger Lilla korának egyik ígéretes tehetsége: mindössze húszéves volt, amikor 2021-ben a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat, ezekben a hetekben pedig a Barátság moziban is nagy sikerrel futó, az idei Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíját elnyert Magyarázat mindenre című játékfilm egyik főszerepében látható.

filmvetites_kozonsegtalalkozo_1920x1005_660

A Valami madarak az Életrevalókat idéző bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. „Nagyon bízom abban, hogy ez a film társadalmi diskurzust indít el arról, mi lenne a legmegfelelőbb az időseknek, és hogyan kellene ezeket a szituációkat jól kezelni, mert ez tényleg olyan helyzet, amivel az ember előbb-utóbb találkozni fog” – mondta alkotásáról Hevér Dániel rendező.

A filmet december 14-én, csütörtökön 18 órakor adja először a Barátság mozi, vetítés után a két főszereplő, Szacsvay László és Kizlinger Lilla, valamint Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró lesznek a vendégeink. Az alkotókkal Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa beszélget. A filmre már válthatók jegyek a mozi jegypénztárában és honlapunkon.

Az esemény sajtónyilvános.

Jegyvásárlás »