Jó párkapcsolat helyes önismeret nélkül nem létezik

A párkapcsolat-építés állt a Barátság mozi második februári, szokás  szerint telt házas Csajos estjének középpontjában. Az est előadója, Király Enikő párkapcsolati és önismereti specialista az önismeret fontosságáról, az elfogadásról és az együttműködésről beszélt. Az előadás elsősorban a megértés módszertanát és a lehetőségeinket mutatta be, hogy miként fejlődhetünk a párunkkal és egyénileg is.

Mindenki arra vágyik, hogy a párkapcsolata működjön, sikeres legyen, ugyanakkor ezért tenni kell és – ami talán még fontosabb –, helyesen kell ismernünk saját magunkat. „Jó párkapcsolat helyes önismeret nélkül nem létezik” – szögezte le előadása elején Király Enikő, aki először arról beszélt, hogy minden ember személyiségében a születésénél fogva vannak nehézségek, elakadások, és amikor párkapcsolatba kerülünk valakivel, elég hamar rájövünk, hogy ez nehéz terep, hiszen le kell győznünk ezeket.

IMG_1642_2

„Egy párkapcsolat akkor működik jól, ha mindkét félnél feltárjuk ezeket a nehezen működő területeket, és akkor már kiderül, hogy ez a két ember hosszú távon mennyire tud kompatibilis lenni egymással” – mondta a párkapcsolati specialista. „Két ember nem tud jól kapcsolódni addig, amíg mindkét félnek nincs meg a helyes önképe, önismerete, önértékelése. Enélkül csak tesztkapcsolatokban találják magukat, és mindig ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek.”

IMG_1637

Király Enikő beszélt a túlzott egó káros vonatkozásairól, a párkapcsolatokra hátrányos személyiségjegyekről – például a makacsságról, a túlzott zárkózottságról –, és arról is, hogy mindig adjuk önmagunkat, ne mutassuk a külvilág felé másnak magunkat, mert ez előbb-utóbb visszaüt. „Ha nem vállaljuk fel a valóságot, nem is tudjuk megoldani a problémákat, mert magunkat csapjuk be” – szögezte le.

IMG_1650

Az est második felében az Imádlak utálni című amerikai romantikus vígjátékot láthatta a közönség Sydney Sweeney és Glen Powell főszereplésével – a történet a váratlan helyzetből kialakuló kapcsolatokat, ellentéteket és szerelmeket mutatja be. Találkoztak, együtt töltöttek egy éjszakát, és azóta gyűlölik egymást. Van ilyen. Bea és Ben biztosan nem illenek össze. Ha néha véletlenül összefutnak valahol, tutira elszabadul a pokol: csak bántani tudják egymást. De lesz egy esküvő Ausztráliában, amin mindkettejüknek részt kell venniük és el kell viselniük egymás közelségét.

  
Címkék: