Tarolt az Oppenheimer, Mihalek Zsuzsa Oscar-díjat nyert

Az Oppenheimer kapta a legjobb film Oscar-díját, a Szegény párák sztárja, Emma Stone lett a legjobb színésznő, az Oppenheimer címszerepét alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 96. díjátadó ceremóniáján a Los Angeles-i Dolby Színházban. Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt kapott Oscart.

Az előzetes jóslatoknak megfelelően tartolt a 96. Oscar-gálán Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi drámája, a 13 jelölésből hetet nyert meg: többek között a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi fő és mellékszereplő díját is. Az Oscar-szobrot átvéve a rendező megjegyezte, hogy a filmipar évszázados múltra tekint vissza, és még mindig fejlődik. „A világot jelenti számomra az a tudat, hogy úgy gondoljátok, jelentős része vagyok ennek” – mondta. Az atombomba atyjáról, az elméleti fizikus Oppenheimerről forgatott film főszereplője, Cillian Murphy, aki első Oscar-díját vehette át, úgy fogalmazott, a díjat a béke megteremtőinek ajánlja. A legjobb filmzene díját is az Oppenheimer kapta: Ludwig Göransson a második Oscarját kapta a Fekete Párducért öt éve elnyert trófeája után. Az Oppenheimer szerdán újra látható a Barátságban »

oscar_2020_660

Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője nyert a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt. A Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatott Szegény párákat 11 Oscarra jelölték. A Frankenstein-variáció tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta. Mihalek Zsuzsa februárban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díját is elnyerte munkájáért. A filmben nyújtott alakításával a legjobb színésznő kategóriában Emma Stone már másodszor vitte el az Oscar-díjat, korábban a Kaliforniai álomért díjazta a filmakadémia. A Szegény párák a maszk és haj, valamint a jelmez kategóriában is nyert. Holly Waddigton jelmeztervező a díjat átvéve elismeréssel emlékezett meg a magyarországi forgatásról is. A Szegény párák jövő hétfőn újra látható a Barátságban »

A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját Robert Downey Jr. kapta az Oppenheimerben nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplő díját pedig Da’Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja nyerte. A Téli szünet március 16-tól látható a Barátságban »

A legjobb nemzetközi film díját az Érdekvédelmi terület című brit film kapta. Jonathan Glazer, az Auschwitzban forgatott holokausztdráma rendezője a díjat megköszönve elmondta, hogy a koncentrációs tábor parancsnokáról szóló filmjével az erőszak természetét akarta bemutatni. „Azt gondoljuk, hogy soha nem tudnánk így viselkedni, és nem is viselkedünk így, de szerintem ebben nem kellene ennyire biztosnak lennünk” – fűzte hozzá Glazer, aki a Gázai övezetben folyó háborúra is felhívta a figyelmet. Az Érdekvédelmi terület holnap látható a Barátságban »

A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-szobrát Justine Triet és Arthur Harari vehette át az Egy zuhanás anatómiája című filmért, a legjobb adaptált forgatókönyv díját pedig az American Fiction írója, Cord Jefferson kapta.

A legjobb animációs film Oscarját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotásának ítélte oda az amerikai filmakadémia, a legjobb rövid animációs film díját pedig a John Lennon és Yoko Ono zenéje ihlette War is Over! című produkció kapta.

A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotói kapták. „Ez Ukrajna történetének első Oscar-díja” – mondta el Msztyiszlav Csernov ukrán filmrendező, az AP újságírója. Hozzáfűzte, hogy megtiszteltetés, de valószínűleg ő az első rendező a színpadon, aki azt mondja, bárcsak sohase készítette volna el ezt a filmet.

A rövid dokumentumfilm kategória győztese a Henry Sugar csodálatos története lett a ceremónián, amelyen a film alkotója, Wes Anderson nem volt jelen. A legjobb hangért járó Oscart Tarn Willers és Johnnie Burn vehette át az Érdekvédelmi területért.

A legjobb filmdal Oscarját a Barbie What Was I Made For című számáért Billie Eilish és fivére, Finneas O’Connell kapta.

A gála házigazdája Jimmy Kimmel volt, aki már negyedszer tért vissza ebben a szerepben. A díjátadók között szerepelt Steven Spielberg és Al Pacino is, akit állva üdvözöltek a sztárok. Az eseményen hagyományosan megemlékeztek az elmúlt egy évben elhunyt filmes alkotókról is: a megemlékezést a tavalyi Oscar-díjas dokumentumfilmből idézve a múlt hónapban elhunyt Alekszej Navalnij szavaival indították.

(MTI)

Az összes díj és díjazott»

  
Címkék: