Jameson CineFest

Szeptember 12-22. között zajlik a a Jameson CineFest, vagyis a 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Magyarország vezető filmfesztiváljának fókuszában a fiatal, 35 évnél fiatalabb alkotók filmjei állnak. A versenyprogramban nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket vetítenek: idén több mint száz filmet láthat a közönség; a fesztivál minden programja ingyenes.

Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok) legújabb filmjét, a Cannes-ban bemutatkozott Nebraskát itt láthatja először a hazai közönség, és ugyancsak a fesztiválon lesz a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életének (La Vie d’Adele) is. Az érdeklődők megismerkedhetnek ez utóbbi film rendezőjének eddigi életművével is, hiszen a programban szerepelnek Abdellatif Kechiche korábbi alkotásai, a Voltaire hibája, a Fekete Vénusz, A kitérés és a Velencében díjazott A kuszkusz titka is.

Adele élete (Forrás: CineFest)

Adele élete (Forrás: CineFest)

A cannes-i programból további két kiemelkedő filmet megszereztek a szervezők: a Nader és Simin rendezőjének, Asghar Farhadinak A múlt (Le Passé) című családi drámáját és Francois Ozon Fiatal és gyönyörű (Jeune & Jolie) című filmjét egy tizenéves lányról, aki unalmában prostituáltnak áll.

Az előzsűri majdnem ezer filmből válogatta ki a kisjátékfilmes versenyprogam 22 filmjét, és erős lesz a dokumentumfilmes versenyprogram is: a 205 benevezett dokumentumfilmből 11 méreti meg magát.

Alakul a fesztivál zenei programja is. A teljesség igénye nélkül néhány fellépő: Paddy and the Rats, Heaven Street Seven, PUF, Mocsok Egy Kölykök, Odett, Kerekes Band, Compact Disco, Magashegyi Underground, Neo, Vad Fruttik és még sokan mások. A Jameson CineFest nemcsak filmfesztivál: ez Magyarország legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja is.

Részletek a fesztivál honlapján: www.cinefest.hu

  
Címkék: