Kezdődik a Primanima

Másodszor szervezik meg a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivált október 23. és 26. között. A nevezett 600 film közül több mint 125 „friss és príma” alkotás kerül a nemzetközi zsűri elé, kísérőprogramként pedig kiállításokat és koncerteket ígérnek a szervezők.

A tanulmány- és vizsgafilmeket, diplomamunkákat és debütfilmeket magába foglaló programban számos olyan kisfilm is helyet kapott, amely több nemzetközi filmfesztiválon szerzett díjat korábban. Köztük van az Oscar-jelölt bábfilm, a Fejjel lefelé (Head Over Heels, r. Timothy Reckhart), Vácz Péter magyar animációs filmje, a Nyusziés Őz), az annecyi fesztivál legjobb elsőfilmje (Robber Vervaecke: Norman) és egy Pierre Richard írta mesefilm (Szőke kisfiú fehér báránnyal).

Primanima

A nemzetközi zsűri (Max Andersson svéd grafikus, Igor Lazin szerb-magyar animációsfilm-rendező, valamint Igor Passel szlovén szakújságíró) a kategóriadíjak mellett kiosztja a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat, amelyet tavaly Kopasz Milán, a MOME animációszakos hallgatója vett át. A közönség is díjazni fogja a kedvenc magyar kisfilmjét: a nézők körében legnépszerűbb hazai alkotás a Macskássy Gyula-díjjal lesz gazdagabb. (Ezt az elsimerést tavaly Hermán Árpád MOME-s diplomafilmje, a Sajnálom! kapta meg.)

A 125 versenyfilmből 32 alkotás magyar, de van közöttük számos francia, angol, amerikai, orosz és izraeli kisfilm is.

A szervezők a zsűritag Igor Lazin gyerekmese-illusztrációiból összeállított kiállításra várják az érdeklődőket a fesztiválhelyszínen. Ugyanitt lesznek láthatók a művészeti hallgatókból verbuválódott online műhelyközösség, a Kiscsoportos játékok kultuszfilmekhez készített plakátparafrázisai is.

A fesztiválozókat a Primanima állandó kabalafigurája, Lóci fogja gitárral szórakoztatni a Budaörsi Játékszín színpadán. A gyerekeket Kiss Ferenc etnográfus-zeneszerző zeneórájára, a Papó Zenedéjébe várják október 26-án, szombaton délelőtt. Október 23-án és 25-én este a Bélaműhely Sound Art fog cseppet sem zenéhez tervezett holmikon – biciklidobon, teknőkotón, salgszaxon, biciklikormány-tilinkón, papírkutyán és fakutyán, valamint hangburgereken – muzsikát csiholni, ígéri a szervezők közleménye.

A fesztivál honlapja »