Január 16., csütörtök 18 óra

„Érted?!” – Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés

 Meghívott előadó: Puzsér Róbert független értelmiségi

Egy népszerű filmklasszikus, ahogyan eddig még nem láttuk, avagy bevezetés a filmtörténetbe – nem csak filmbarátoknak. A hazai média legismertebb, sőt leghírhedtebb „megmondóembere”, Puzsér Róbert most élőben teszi szigorú kritikája tárgyává A mások élete című, 2006-ban forgatott német filmdrámát a Barátság moziban. Szókimondó értékítélete minden bizonnyal élénk vitákat fog kiváltani a filmbarátok körében, hiszen Puzsér Róbertnek a művészfilmekkel kapcsolatos sznobizmus éppúgy nem kenyere, mint a kritikátlan Hollywood-imádat.

Puzsér Róbert

Puzsér Róbert független értelmiségi, végzettsége szerint magyar-történelem szakos középiskolai tanár, aki politikai-közéleti-kulturális rádió- és tévéműsoraival vált ismertté. A provokatív szabadgondolkodó a kollektív tabuk és hazugságok leleplezését tűzte ki célul. A hazai filmrajongók első számú kultműsora, A Hét Mesterlövésze két és fél év alatt kétszáz adást ért meg a RadioCafén. Váratlan eltűnése az éterből széles körben okozott elvonási tüneteket, ami a szerkesztő-műsorvezetőt, Puzsér Róbertet arra mozdította, hogy Budapest különböző mozijaiban egy éven át, tíz éjszakán keresztül ismertesse a mindenre elszánt filmrajongókkal, hogy melyik a valaha volt száz legjobb film. A csillapodni nem akaró, tömeges érdeklődés végül egy, a rádióműsorral azonos című kétkötetes kiadványt is életre hívott.

 
Belépő: 1200 Ft/fő

A vetített film:

A mások élete

német filmdráma, 137 perc, 2006

Rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
Szereplők: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck
Forgalmazó: Best Hollywood

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados, akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

A mások élete