Jancsó Miklósra is emlékeznek

Jancsó Miklós előtt is tisztelegni készül a 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A versenyfilmek között Szász János A nagy füzet című alkotása is szerepel.

Kirill Razlogov, a fesztivál programigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy bár a veszteségre nem lehetett felkészülni, mindenképpen szeretnének adózni a nemzetközi filmművészet kiemelkedő alakja, Jancsó Miklós emlékének. A végleges program még nem alakult ki.

A nagy füzet

A nagy füzet

 

A programigazgató hozzátette, szerették volna Tarr Bélát vendégül látni és filmjeit is levetíteni a fesztiválon. A magyar rendező más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a rendezvényen, de a tervet nem vették le napirendről. Razlogov reméli, hogy a későbbiekben Moszkvában köszönthetik Tarr Bélát.

Pjotr Sepotyinnyik, a fesztivál társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Mundruczó Kornélnak a cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard kategória fődíját elnyerő, Fehér Isten című filmjét is szerették volna vetíteni Moszkvában, de a magyar rendezővel nem tudtak megegyezni. Az alkotó ugyanis a versenyprogramban szerette volna megmérettetni alkotását, míg a fesztivál szervezői versenyen kívül, mint nagy nemzetközi sikert arató filmet mutatták volna be.

Sepotyinnyik arról is beszámolt a tájékoztatón, hogy a fesztivállal egy időben a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában Gál Franciska, az 1930-40-es években a Szovjetunióban népszerű, hazájában elfeledett magyar színésznő filmjeit vetítik.

A fesztivál jövő csütörtökön kezdődik és június 28-án zárul. A versenyprogramba 15 film került be, köztük izraeli, lengyel, török, japán, görög, holland alkotás, de Ukrajnából is neveztek filmet. A versenyfilmek között Szász János A nagy füzet című alkotása is szerepel.

(MTI)