Digitális Barátság

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Barátság mozi megújult vetítőjét. Egy sikeres pályázatnak és a város támogatásának köszönhetően a közel 20 millió forintos fejlesztéssel a filmszínház műszaki feltétele igazodott a nemzetközi paraméterekhez, valamint lehetőség nyílt a magyar és európai filmek hazai premierekkel egyidejű bemutatására is – hangzott el a csütörtöki átadáson, amelyen jelen volt Cser-Palkovics András polgármester is.

Immár 31 éve a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza ad otthont Székesfehérvár egyetlen hagyományos mozijának. A Barátság mozi az országos Art-mozi Egyesület tagja, így műsorválasztéka elsősorban az igényes művészfilmek, dokumentumfilmek és a magyar alkotások kedvelőinek szól.

Digitális Barátság

Az elmúlt években a mozizás piaci és technikai környezete teljesen átalakult, a 35 mm-es celluloid szalagot vetítő gép végérvényesen elavult. A filmgyárak nem tudnak celluloid nyersanyagot beszerezni, ezért 2013-ban teljesen leálltak a filmszalagos kópiák kiadásával. Mára a világszerte elterjedt technikai szabvány a digitális vetítés lett. A hazai mozikba kerülő premier filmek kizárólag digitális kópián jelennek meg, ezek vetítésére a Barátság mozi korábbi vetítő technikája nem volt alkalmas.  Így elkerülhetetlenné vált a fejlesztés, amely, ha most nem valósul meg, akkor a sokak által kedvelt Barátság mozi becsukhatta volna kapuit.

Juhász Zsófia

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, nagyon sokan fogtak össze, mondta el a megújult Barátság mozi avatóján Juhász Zsófia. A Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza igazgatója kiemelte: „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly pályázatot írt ki az „art” mozihálózat digitális fejlesztésére, amelyen a város által nyújtott támogatásnak köszönhetően elindultunk.  A pályázat sikeres volt, így 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a szakminisztérium a Barátság mozi digitális fejlesztésére 2013 novemberében.”

A nyár folyamán megvalósult beruházás teljes költsége 17.145.000 Ft volt, amely magában foglalta a beszerelést, a telepítést, az üzembe helyezést, a hozzátartozó szervert és egyéb kiegészítőket. A pályázaton elnyert támogatás mellett Székesfehérvár Önkormányzata 7.172.940 forintot biztosított. „A munkák megkezdését követően elhatároztuk, hogy a technikai megújulás mellett a mozitermet és az előteret is átalakítjuk, hogy már a Művészetek Házába belépők is érezzék ennek az egyedülálló helynek a hangulatát. Saját szűkös anyagi keretünkből, nagyon-nagyon sok önkéntes munkával, azt gondolom, sikerült is megvalósítani terveinket.” – hangsúlyozta Juhász Zsófia.

Cser-Palkovics András

Az ünnepélyes avatáson Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Nagyon sok ember dolgozott azért az elmúlt időszakban, hogy ez a kis csoda, itt Székesfehérvár szívében megmaradjon, és felújítva továbbra is szolgálja a filmszeretőket és a mozirajongókat. A város önkormányzata nemcsak a beruházáshoz járult hozzá. Mind amellett, hogy a Megyei Művelődési Központ és a vele kapcsolatban álló szakmai civil szervezetek mindent megtesznek, hogy a mozi működése zavartalan legyen, Székesfehérvár önkormányzata kötelezettséget vállalt, hogy a támogatás megvalósulását követő három évben folyamatosan, az éves működési, üzemeltetési költségek legalább 10%-át biztosítja” – tette hozzá a polgármester.

Nagy Attila

A technikai fejlesztés kulturális jelentősége messze túlmutat a beruházás mértékén.  Nagy Attila, a mozigépet forgalmazó DNN Professional Graphics Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mozik esetében a digitális átállás azt jelenti, hogy a premier filmek 35 mm-es filmre készített kópiák gyártását tavaly beszüntették, így a hagyományos technikával felszerelt mozik csak régebbi filmeket vetíthetnek. Ezért a moziknak ma már olyan új vetítőket kell használniuk, amelyek alkalmasak az ún. DCI szabvány szerinti filmek lejátszására. Technikailag ez azt jelenti, hogy  nem analóg másolatot készítenek és játszanak le, hanem egy háttértárolóra veszik fel a filmet, és ezekről másolják a vetítőgépek szerverére a műveket. Ezt a rendszert nagy filmforgalmazó vállalatok hozták létre, és minden filmhez tartozik a forgalmazó digitális „kulcsa” is, ami a lejátszások számát is tartalmazza. Ez a DCI szabvány, ami ma használatos a mozifilmek lejátszásánál.

Az átalakításról szóló prezentáció után az avatóünnepség vendégei élőben is láthatták, mi a különbség a hagyományos és a digitális vetítő képe (és hangja) között. Az ünnepség keretében Juhász Zsófia örökös jegyeket adott át a mozi két állandó nézőjének, Kovács Péter és Kovalovszky Márta művészettörténészeknek, majd egy rövid fogadás után a jelenlévők Az emlékek őre című amerikai sci-fi-t nézhették meg, a hazai premierrel egyidőben.

(Kép és szöveg: ÖKK, MMK)

  
Címkék: