Október 8., csütörtök 19 óra

Saul fia közönségtalálkozó

Az 5. Mozinet Filmnapok nyitónapján, október 8-án, csütörtökön az idei cannes-i filmfesztiválon négy díjjal kitüntetett Saul fia című film vetítése előtt, 19 órától Melis Lászlóval, a film zeneszerzőjével és Zányi Tamás hangmérnökkel találkozhat a közönség. A beszélgetést Pavlics Tamás, a CineStar online filmmagazin munkatársa vezeti.

Nemes Jeles László első egész estés filmje, amely teljesen új megvilágításba helyezi a koncentrációs táborok borzalmait, már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált, hiszen közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. A versenyben a film a Nemzetközi Filmkritikusok Díja (FIPRESCI-díj) és a Francois Chalais-díj mellett a filmfesztivál második legfontosabb díját, a Zsűri Nagydíját nyerte el, a Fehérváron született Zányi Tamás hangmérnöknek pedig a Vulcain elnevezésű technikai díjat ítélték oda. A film azóta is folyamatosan tarol a nemzetközi fesztiválokon, Magyarország pedig ezt az alkotást nevezte a jövő évi Oscarra, a „legjobb idegennyelvű film” kategóriában.

A film a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését. „A film korlátozott vizuális tere miatt Zányi Tamás hangmérnök csapata bevallottan annyi munkaórát tett a Saul hangjába, amennyit eddig soha egyetlen magyar film sem kaphatott meg. Az eredmény pedig egy lenyűgöző, hollywoodi minőségű, de közép-európai érzékenységű filmhang, ami, ha kerül még olyan fesztiválra a film, ahol a hangot is díjazzák, biztosan díjat fog kapni” – írta a Cinematrix filmes blog még a cannes-i bemutató előtt.

A Művészetek Háza kávézójában rendezett közönségtalálkozóra a belépés díjtalan, de a korlátozott férőhely miatt előzetes bejelentkezés szükséges telefonon (22/313-175), e-mailen (baratsagmozi@baratsagmozi.hu), vagy személyesen a moziban, a vetítések ideje alatt.