Tarolhat A visszatérő az Oscar-gálán

Január 21-től vetítjük A visszatérő című filmet, amelyet ma 12 Oscarra jelölt az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az alkotás idén három Aranyglóbuszt kapott – a Golden Globe-gálán a legjobb film díja mellett a rendezőt, Alejandro González Inárritut és a film főszereplőjét, Leonardo DiCapriót is jutalmazták. A becslések szerint a jelölések felét díjra is válthatja a nagyszabású, látványos alkotás, és főszereplője, Leonardo DiCaprio öt jelölés után most talán díjat is kap alakításáért.

A Birdmanért Oscar-díjjal kitüntetett Alejandro González Inárritu filmje már bemutatása előtt legendássá vált elképesztő körülmények között lezajlott forgatása miatt. A stáb majd egy évig eredeti helyszíneken, az időjárás viszontagságaival dacolva készítette elképesztő filmjét. A kemény munka megérte a fáradtságot, ugyanis A visszatérő az idei díjszezonban igazi nagy kedvencnek számít. A filmet ez ideáig többek között 8 BAFTA-díjra jelölték és 3 Golden Globe-díjjal jutalmazták a legfontosabb kategóriákban (legjobb film, legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő). És a sor még nem ért véget, hiszen ez a film az idei Oscar-jelölések nagy nyertese, ahogy Leonardo DiCaprio is, aki elképesztő teljesítményt nyújt a filmben és sokak szerint végre számtalan jelölés után ezzel a mozival zsebelheti be a hőn áhított Oscar-díjat.

A visszatérő

De nem csak a film főhősét emelik ki a kritikusok: mellékszereplőként Tom Hardy is élete egyik legjobb alakítását nyújtja, az operatőri székben pedig a kétszeres Oscar-díjas Emmanuel „Chivo” Lubezki foglal helyet, aki a Birdman és a Gravitáció után ismét bizonyítja, hogy igazán ért szakmájához.

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy hogy bosszút álljon Fitzgeraldon, és hazatérjen a családjához.

A 21 gramm, a Bábel és a Birdman rendezőjének ez az első történelmi filmje. A visszatérőben Alejandro González Inárritu a 19. századi vadnyugat egyik legnagyszerűbb históriáját kelti életre: Hugh Glass emberfölötti küzdelmét az életben maradásért és az igazságért. Inárritu szépítés nélkül ábrázolja az 1800-as évek amerikai határvidékének mostoha viszonyait. A kanadai és argentínai forgatás maga is embertelenül nehéz körülmények között zajlott, de a rendező tudatosan vállalt minden nehézséget, hogy őszinte és igaz filmet készíthessen a 19. századi trapperek zord életéről.

Glass története 1823-ban kezdődik, amikor a férfi prémvadásznak állt. Sok ezren vágtak ekkoriban az érintetlen vadonnak: csábította őket a kaland és a remélt profit. Rengeteg lemondás és veszély várt rájuk, s nem csak a természettel kellett megküzdeniük, hanem az indiánokkal is, akik betolakodónak tekintették a trappereket. Az ismeretlen föld meghódítása sok névtelen áldozatot követelt, a halálból visszatérő Glass nevét azonban feljegyezték a krónikák. Glass legelőször is azzal vívta ki kortársai bámulatát, hogy megküzdött egy grizzlyvel – és túlélte! De az igazán csodálatra méltó tettek csak azután következtek. A súlyosan megsebesült Glasst ugyanis egyik társa elárulta, és cserben hagyta – ő azonban nekivágott a vadonnak, hogy visszaküzdje magát a civilizációba. Hajtotta a bosszúvágy, és a remény, hogy találkozhat családjával. Így lett belőle visszatérő – az ember, aki megtért a halálból.

„Glass története több kérdést is megfogalmaz: mi marad belőlünk, ha megfosztanak mindenünktől? Mire vagyunk képesek, ha csak önmagunkra számíthatunk?” – mondja Inárritu.

A visszatérő egy hihetetlen utazás története a 19. századi Amerika ismeretlen tájain” – veszi át a szót Leonardo DiCaprio. – „Az emberi lélek erejéről szól. Azt kutatja, mi az, amiből erőt meríthetünk, amikor minden összeesküdött ellenünk, hol húzódnak az emberi tűrőképesség végső határai, és hogyan változtat meg bennünket a túlélésért folytatott harc.”

Inárritu számára a film gyökeres fordulatot jelentett a Birdmanhez képest. Az Oscar-díjakkal elhalmozott alkotás modern korunk neurózisairól szólt, A visszatérő viszont a múltba tekint, és egy nagy ívű történetet mesél el az emberi lélek legmélyebb hajtóerőiről.

„Öt éve álmodom erről a filmről” – árulja el Inárritu. – „Epikus háttér előtt játszódó erőteljes, érzelmileg felkavaró mozit képzeltem el, amelyben megjelenik a trapperek élete, és egy olyan férfi, akit a megpróbáltatások lélekben hatalmasra növesztenek. Bár a filmbéli Glass története sok kitalált elemet tartalmaz, igyekeztünk hűek maradni az eredeti eseményekhez. És mi magunk is rengeteg megpróbáltatást vállaltunk, hogy hitelesen tudjuk tolmácsolni ezt a lenyűgöző emberi kalandot.”

(Barátság mozi, Intercom)