Február 14., kedd 18 és 20 óra

Anti-Valentin-nap

Úttörő jelleggel Anti-Valentin-napi műsort állítottunk össze február 14-re azoknak a pároknak, akik nem kedvelik az egy napra mindent elöntő szívecskéket. És persze várjuk a vetítésekre azokat is, akik épp nincsenek párkapcsolatban ezen a februári napon.

Szent Bálint története megható és szép, de valójában semmi köze ahhoz a túlszínezett világhoz, amelyet a kereskedelemben az elmúlt évtizedekben a Valentin-nap köre szőnek. A vörös rózsák, a szív alakú plüssök, nippek és egyéb Valentin-napi kellékek már január végén elözönlik a kirakatokat, a nevezetes februári dátum közeledtével pedig már az se tudja megúszni a piros szívek áradatát, aki egyébként szeretné. A készülődés, az elvárt ajándék felkutatása – sőt, kitalálása – sokaknak okoz felesleges stresszt és frusztrációt.

Így aztán nem csoda, hogy a szerelmesek ünnepét ma már rengetegen utálják, és azt vallják, hogy azoknak, akik szeretik egymást, nincs szükségük külön romantikai világnapra, és erre az estére inkább gyökeresen más programot, például a moziban egy jó krimit keresnek. És ha már moziról van szó: a 2010-ben bemutatott Valentin-nap című romantikus film is külön cselekményszálat szentel a Valentin-napot utálóknak.

A február 14-ei estre általunk kiválasztott filmek témájukban és jellegükben sem mondhatóak romantikusnak: a Széttörve című amerikai thriller tudathasadásos főszereplője három tinédzser lányt rabol el, a megtörtént eseményt feldolgozó A martfűi rém című magyar thriller címszereplője pedig az ötvenes évek rettegett sorozatgyilkosa. Utóbbi filmet a decemberi bemutatója óta minden alkalommal telt házzal vetítjük, és a kritikák alapján hasonlóan sikeres lesz a Széttörve is, a műfaj nagymesterének legújabb alkotása.

 

Anti-Valentin-nap
2017. február 14., kedd

18.00 óra: Széttörve
magyarul beszélő amerikai thriller, 2017 (16)
Rendező: M. Night Shyamalan
Szereplők: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Kim Director

20.00 óra:  A martfűi rém
magyar thriller, 2016 (18)
Rendező: Sopsits Árpád
Szereplők: Hajduk Károly, Balsai Mónika, Jászberényi Gábor

 

Anti-Valentin-nap