Ingyenes programok a Kortárs Fesztiválon

A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében ingyenes programokat, vetítéseket és koncertet szervezünk a mozibarátoknak május 18-án és 19-én. A programokra a belépés ingyenes, de a vetítésekre jegyfoglalás szükséges a pénztárban vagy online.

Május 18-án, csütörtökön 18 órakor a Tékasztorik című magyar vígjátékot tűzzük műsorra, vetítés után vendégünk Bihari Viki, a film főszereplője, akinek Tékasztorik című,  Goldenblog-díjas blogjából a film készült. A történeteben  Viku próbálja megtalálni élete nagy egyik szerelmét. A vicces, társadalmi tükröt is mutató, közösségi finanszírozásban készült film gerincét a blogon olvasható humoros történetek adják.

Tékasztorik

Május 19-én, pénteken  Balkánia kincsei címmel szervezünk estet: 18 órától  Emir Kusturica új, Tejben, vajban, szerelemben című alkotását vetítjük, majd a balkáni hangulatot folytatva a mohácsi Poklade zenekar koncertjére invitáljuk közönségünket.

A Macska-jaj és az Underground rendezőjének új filmje egy apró, háború sújtotta kis faluban játszódik. A helyi tejesember nap mint nap tejet szállít szamarával a frontvonal kellős közepén. Szereti a gondtalan falusi létet, ám élete egy nap fenekestül felfordul, miután megismerkedik egy gyönyörű, titokzatos olasz nővel. Hamarosan kezdetét veszi szenvedélyes, őrült kalandjuk.

Tejben, vajban, szerelemben

A Poklade zenekar koncertje mosolygós vidámság, táncolás, hajlékony végtagok nyakon öntve egy hordó pozitív energiával. A zenekar februárban járt Fehérváron, a mohácsi busókat kísérve – a poklade szó a köztudatban egyébként egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás” minden emberben végbemegy, akár játssza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora Néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző vendéglátó egységekben is.

Poklade

kortars_logo2017_125