Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok

Május 26–28. között először rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat. A kezdeményezéshez 19 magyar és 2 erdélyi város csatlakozott; Székesfehérváron a Barátság moziban lesznek a vetítések. A fesztivál filmjei ingyenesen tekinthetőek meg.

A program létrejöttének célja, hogy az ország minden területén láthassák a természet iránt fogékony emberek, különösképpen a fiatalok azokat a fantasztikus magyar és külföldi alkotásokat, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre. Ezen célok mentén, a gyermeknapi hosszú hétvégén ingyenes filmvetítésekkel, szemléletformáló és szórakoztató családi- és diákprogramokkal várja a mozi az érdeklődőket.

Május 26-án, pénteken óvodás és iskolás csoportoknak szóló vetítések lesznek a moziban, melyekre előzetes jelentkezés szükséges a mozi elérhetőségeinek valamelyikén. Várjuk továbbá a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet folytató civil szerveztek jelentkezését a vetítésekre, részükre a kitelepüléshez és gyermekfoglalkozáshoz helyet biztosítunk a helyszínen.

 Gödöllő Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

A fesztivál részletes programja:

Május 26., péntek – Diákoknak szóló vetítések

9.00  1. blokk

Kis fogak – Cápamentés Balin
Életünk a víz alatt
Csodálatos természet -A közönséges kaméleon
Kora őszi barangolás Telkibánya határában
A fakó ló- a korállok apokalipszise

10.00  2. blokk

Szafari a nagyvárosban

11.00  3. blokk

Erdei élet
Méhlegelők

12.15  4. blokk

Brutális kémia

 

 

Május 27., szombat – Családi vetítések

10.00 Csendes gyarmatosítók

Rendező: Mosonyi Szabolcs

A növények és az állatok vándorlása, terjedése természetes jelenség, ami mindig is létezett. Napjainkban ez a folyamat felgyorsult, és az élőlények szinte pillanatok alatt egyik földrészről a másikra jutnak.
Számos faj érkezik, de többségük nyomtalanul eltűnik, míg közülük néhány gyors szaporodásnak indul. Velük ellentétben a növényvilág képviselői a szemünk láttára hódítanak.
Az invazív élőlények elfoglalják az élőhelyeket. Az őshonos élővilág nagy kihívás előtt áll.

 

10.50 Az őszi táj magyar ecsettel

Rendező: Budavári Roland Barnabás

A film az ősz színeiben festi le a magyar tájat. Az alkotás bemutatja ebben a gyönyörű évszakban az erdőt és állatait, valamint a vidéki emberek életét.

 

11.20 Lemmingek – Észak kicsi óriásai

Rendező: Zoltán Török

Kicsik és mérgesek. És időnként sokan vannak, nagyon sokan. Általában négy évente nagy tömegben bukkannak fel, feje tetejére állítva Skandinávia élővilágát. Ismerkedjenek meg a lemminggel, a skandináv hegyvidék talán legfontosabb, de egész biztosan legrejtélyesebb állatfajával.

 

15.00 A magyarság totemállatainak nyomában

Rendező: Drexler Szilárd

Ma is együtt élünk azokkal a vadon élő állatokkal, amelyek valaha a magyarság életében sokkal nagyobb szerepet játszottak. Sok fajnak, amely számos más szállal kötődött népünkhöz – vadásztak rá, vadásztak vele, haszonállatként éltek együtt vele – szakrális jelentősége is volt, totemállatként tisztelték. A legfontosabb totemállatokat szinte mindenki ismeri.

 

16.00 A Bakony szikláin

Rendező: Tóth Zsolt Marcell

A Bakony egy igazán magyaros középhegységünk. Lankás vonulatai vad szurdokvölgyeket rejtenek –egy felfedezésre váró zárkózott szépség. Ám azt kevesen tudják, hogy e középhegységben a sziklamászás több válfaját is élvezetes gyakorolhatjuk. Az utóbbi években új stílusú mászó utak, úgynevezett vasalt utak (olaszul „Via Ferráták”) létesültek a völgyekben. Ezek alkalmi mászók ezreit vonzzák e gyönyörű vidékre.

 

16.30 Miért biciklizünk?

Rendező: Francesco Melloni, Elena Diana

Vajon miért akar rengeteg, egymástól minden tekintetben különböző ember elbiciklizni, messze az otthonától? Egy úti film Európán keresztül, bemutatva az életét, kétségeit és projektjeit azoknak az embereknek, akik két keréken keresik az „utat”. A valóságtól való menekülés, vagy egy új út a felnőtté váláshoz és a szabadabb élethez?

 

Május 28., vasárnap 14 órától – Díjnyertes filmek vetítése

14.00 Pásztorének

Rendező: Sáfrány József, 50 perc

A Kárpát-medence természeti értékeinek legnagyobb részét az emberi tevékenység, és ezen belül is a legeltető állattartás biztosítja. A pásztorok a legjobb gazdái ezeknek az értékeknek, amelyek csakis a legeltetés következtében és annak hátterében jönnek létre. Legeltetés, kaszálás nélkül virágzó rétjeink elgazosodnának, beerdősödnének, a vadon élő állatok eltűnnének.

 

15.00 Következmények kora

Rendező: Jared P. Scott, 1 óra 20 perc

Jared P. Scott díjnyertes filmkészítő, kereskedelmi igazgató és a PF Pictures alapító partnere. Jared legutóbbi munkája a The Age of Consequences (2016) című film, amit ő írt, rendezett és forgalmazott – egy rendíthetetlen vizsgálata annak, hogy a klímaváltozás milyen hatást gyakorol a szociális feszültségekre és kialakuló konfliktusokra, valamint hogy ezek milyen hatással vannak egymásra. (A film világpremierje a HotDocs Fesztiválon volt, az alkotást a Sheffield Doc/Fest-en díjra jelölték, DOC NYC, Antenna Film Festival)

 

16.20 Lemmingek – Észak kicsi óriásai

Rendező: Török Zoltán, 49 perc

Kicsik és mérgesek. És időnként sokan vannak, nagyon sokan. Általában négyévente nagy tömegben bukkannak fel, feje tetejére állítva Skandinávia élővilágát. Ismerkedjenek meg a lemminggel, a skandináv hegyvidék talán legfontosabb, de egész biztosan legrejtélyesebb állatfajával.

 

17.10 Polar Bear nyár

Rendező: Klaus Scheurich, 52 perc

A sarki medvék az Északi-sark uralkodói. A jégen és a hóban való élethez igazodnak. Mégis van egy olyan hely, ahol minden hónapban több hónapig szétmaradnak a földön. Hogyan élnek túl olyan környezetben, amely idegen? A felmelegedő világban a sorsa itt reményt ad a fajnak általában?