Gemenc – Az árterek világa közönségtalálkozó

Az egész család számára tartalmas program lehet a Gemenc – Az árterek világa című látványos természetfilm, amelyet június 8-án, csütörtökön 18 órakor a Barátság moziban is vetítünk. Olma Frigyes természetfilmje az Európa-szerte egyedülálló ártéri erdő élővilágát és különleges hangulatát tárja a nézők elé.

A Gemenci erdő, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű és kimagasló fajgazdagságú ártéri erdeje a Duna mentén, a Sió torkolatától Báta községig tartó szakaszon terül el a Duna mentén. A 180 négyzetkilométeres erdőség 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá, jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Park része. Ezt a hatalmas területet időről időre elönti a Duna, ami egyszerre épít és pusztít, véd és fenyeget. Ez a folyamatos változás az, ami élteti a tájat és meghatározza az ott élő állatok és növények mindennapjait.

Gemenc – Az árterek világa

A kitartó munkának és a különleges technikai megoldásoknak köszönhetően a WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő természetfilm olyan különleges felvételekkel gazdagodott, mint a fekete gólyapár fészekrakása és a fiókák felnevelése, a méltóságteljes gímszarvasbikák harca a szarvasbőgés idején, az eperfa gyümölcséből falatozó vaddisznókonda vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején a menekülő állatokról rögzített drámai képsorok. Az élővilág bemutatása mellett a film nagy hangsúlyt fektet az ártéri erdő különleges hangulatának ábrázolására is, párában úszó hajnali tájképekkel és sok légifelvétellel, miközben a háttérben Strauss, Vivaldi, Verdi, Puccini, Mahler és Bartók örökzöld dallamai csendülnek fel.

A vetítést követően 19 órától Olma Frigyessel beszélgetünk a film kulisszatitkairól. A rendező egy rövid filmmel is készül az érdeklődőknek. Várjuk szeretettel Önöket június 8-án 18 órakor!