A Zene Világnapja a Barátságban

A korábbi évekhez hasonlóan idén is zenés alkotásokkal készülünk a Zene Világnapjára: október 2-án, hétfőn 18 órakor a Bartók című magyar dokumentumfilmet vetíjük, amelyben Bartók Béla 92 éves fia, Péter mesél édesapjáról, 20 órakor pedig a Hans Zimmer: Live in Prague című angol koncertfilmmel várjuk a közönséget – az Oscar-díjas mester európai turnéjának utolsó állomása a cseh főváros volt.

Bartók Béla fia, Péter, a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él. Szinte az egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút. Most azonban, 92 évesen, megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. Filmünk mindazonáltal nem pusztán az apa portréja a fiú szemszögéből; gazdag válogatást mutatunk be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei kritikai fogadtatásából. Archív felvételekkel betekintést nyújtunk a korabeli Magyarország és New York hangulatába – így mesélve egy „nem mindennapi” sorsról, mely egybefonódott Magyarország tragikus huszadik századi történelmével.

Bartók

Hans Zimmer európai turnéjának utolsó állomása a cseh főváros volt. A prágai O2 Arena a kritikusok által egekig magasztalt turné teljes stábjának, összesen 72 zenésznek adott otthont. Az Oscar-díjas mestert elkísérte többek között egy teljes szimfonikus zenekar és kórus, valamint 21 fős saját csapata, legközelebbi zenészbarátai és munkatársai, köztük Johnny Marr gitáros (The Smiths). A telt házas esten Zimmer mintegy 17.000 néző előtt mutathatta be élőben páratlan karrierjének legkiemelkedőbb filmzenéit, a legmodernebb 3 dimenziós fénytechnikával, és díjnyertes hangtechnikával kiegészülve.

Hans Zimmert 10 alkalommal jelölték Oscar-díjra, Az oroszlánkirályért pedig meg is kapta a legjobb filmzenéért járó elismerést. Számos egyéb jelölés mellett a zeneszerző 2 Golden Globe, 4 Grammy, 4 Satellite Awards, 3 Saturn Awards és 3 Classical Brit Awards díjjal is büszkélkedhet. A „Live In Prague” show során is sikerfilmek zenéi csendülnek majd fel: többek között a Gladiátor, az Interstellar – Csillagok között, A Da Vinci-kód, A Karib-tenger kalózai, a Sherlock Holmes, a Sötét lovag-trilógia, Az oroszlánkirály, Az utolsó esély, az Inception – Eredet, az Esőember és a Miss Daisy sofőrje zenéje hallható, és a sor még nem ért véget.

Az eseményt a legjobb minőségű Dolby technológiával rögzítették. Külön a mozik számára készült extraként egy 10 perces interjút is láthatnak a nézők Zimmerrel, betekintést engedve Hollywood legnagyobb sikerfilmjeinek kulisszái mögé is.

Hans Zimmer: Live in Prague

A Zene Világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására ünneplik október elsején. Ebből az alkalomból világszerte koncerteket, hangversenyeket és egyéb zenei programokat rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

Jegyfoglalás »