Újra jönnek a barázdált arcú haramiák

Néhány hazai moziban, köztük a fehérvári Barátságban újra látható a Volt egyszer egy vadnyugat: Sergio Leone legendás alkotása közel ötven évvel az eredeti bemutatója után digitálisan felújítva, tűéles képminőséggel, eredeti hanggal, magyar felirattal, kibővített változatban kerül a mozikba.

Három marcona férfi a vonatot várja. Közben nyikorog a szélkerék, lustán csöpög a víz, az egyik bandita pedig egy pimasz léggyel hadakozik. Cirka tíz percen át. Aki látta, soha nem felejti el minden idők talán leghosszabb, egyben leglassúbb főcímével induló, ma már alapműnek számító westernt. Aztán persze begördül a gőzös és elindul a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa a bosszúról, az élni akarásról – és, mint a címe is sejteti, egy korszak végéről.

legyharc

A másik, amit szintén nem felejt el senki, aki már látta a filmet, az Morricone zenéje. Sőt, megeshet, hogy a film kapcsán előbb ugrik be a zeneszerző neve, mint a rendezőé. Az idei miskolci CineFesten életműdíjat adtak át a film női főszereplőjének, Claudia Cardinalénak, és amikor az Origó riportere megkérdezte tőle, hogy szerinte mi a film sikerének titka, ő rögtön rávágta, hogy a zene. A film zenéje kivételesen már a forgatás előtt elkészült, így a felvételek közben is szólt, a színészek számára is megadva azt a feszült hangulatot az egyes jelenetekhez, amit aztán mi is átérzünk a moziszékekben.

A zene mellett kivételes a film látványvilága is. Ne feledjük, 1968-ban nem állt rendelkezésre a ma használt technika, a jeleneteket valóban külső helyszíneken, főként Spanyolországban, épített díszletek között vették fel (Flagstone városát például egy mindössze 75 másodperces snitt miatt építették fel). A film operatőre, Tonino Delli Colli korábban is dolgozott Sergio Leonéval, két évvel korábban ő fényképezte az ugyancsak örökzöld A Jó, a Rossz és a Csúfot is. Az operatőr számtalan egyszerű, mégis  szemkápráztató beállítással járult hozzá a film kivételessé válásához, kezdve a pisztolypárbajok felvételeivel, a karakterek arcvonásainak minden rezdülését felfedő közeliken át, egészen a vidék olykor már-már természetfilmeket meghazudtoló szépségű bemutatásáig. A film tekintélyparancsoló játékideje során is már csak az ő munkáját megfigyelni is élmény.

Volt egyszer egy vadnyugat

A Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards és Charles Bronson főszereplésével készült alkotást Magyarországon öt évvel az amerikai bemutató után, 1974-ben láthatta először a közönség a mozikban. A Volt egyszer egy vadnyugatot most a Pannonia Entertainment forgalmazza Magyarországon, amely már számos klasszikust csempészett vissza a hazai filmszínházakba.

Források, kapcsolódó anyagok: