Fehérvári színészek a filmvásznon

A Vörösmarty Színház népszerű művészei, Tóth Ildikó és Kovács Tamás is feltűnnek a Barátság mozi ma esti rövidfilmes válogatásában, amelyet a Fehérvári Filmes Napok keretében tűz műsorára a város mozija. A 18 órakor kezdődő, ingyenesen megtekinthető Film Farm 2. című összeállítás előtt 17 órától a mozi vendége lesz Borsos Miklós filmrendező, a válogatás összeállítója.

Borsos Miklós filmrendező és alkotótársai tavaly állítottak össze először egy kétórás, „egészestés” koktélt – erről, és az idei válogatásról is beszél majd a rendező az első filmcsokor előtt, amelyben nyolc rendező nyolc történetét láthatják nyolc rövidfilmben. A nyolc kisfilm között találunk sci-fit, történelmi filmet, áldokumentumot és vígjátékot egyaránt, illetve hagyományosan egy animációs film is színesíti a választékot – közös bennük, hogy több fesztiválon is bizonyítottak már.

Záridő

A filmek között helyet kapott Reich Dániel Záridő című alkotása is, amely a Vörösmarty Színház két művésze, Tóth Ildikó és Kovács Tamás, valamint Trill Zsolt és Móga Piroska főszereplésével készült. A történet valamikor a nyolcvanas években játszódik. Beni (Kovács Tamás, a Korhatáros szerelem főszereplője) a szüleivel és a húgával nyaral a Balatonon. Talál egy régi fényképezőgépet, ez lesz a legfőbb szórakozása, állandóan képeket készít. Az egyik nap fürdés közben a húga eltűnik a Balatonban. Beniben egyre erősebb lesz a gyanú, hogy a húga eltűnése és az általa készített képek között összefüggés van. Egyre inkább így látja ezt az ügyben nyomozó rendőr is, különösen, mert tíz éve is történt ugyanott egy hasonló eset.

„A Záridő már az első percben berántja a nézőt ízlésesen retrós színpalettájával, a kocsiból lassítva kiszálló Móga Piroskával és a főszereplő által olvasott Galaktika magazinnal. Rögtön érezni, hogy ez nem egy szokványos balatoni nyaralás lesz, és szerencsére nem kellett csalódnunk: olyan ez a kisfilm, mintha a legendás sci-fi szerző, Ray Bradbury írta volna a forgatókönyvét. Hétköznapi emberek szembesülnek benne a megmagyarázhatatlannal, a természetfelettivel” – írja az Origo Filmklub a filmről, amely kategóriájában elnyerte a 2015-ös H.S.C. Aranyszem fesztivál legjobb operatőrnek járó díját.

A Film Farm 2. további filmjei, amelyekben látható lesz többek közt Csuja Imre, Pogány Judit, Törőcsik Franciska, Anger Zsolt, Tóth Orsi, Stork Natasa, Hajduk Károly, Hajdú Szabolcs és az eddig elsősorban televíziós újságíróként ismert Al Ghaoui Hesna is:

Tetemre hívás (Madarász Isti)
Van egy határ (Tóth Barnabás)
A répa (Lengyel Balázs)
Balkon (Dell’Edera Dávid)
Vége (Borsos Miklós)
A csatárnő bal lába életveszélyes (Szilágyi Fanni)
Hetvenes (Dombrovszki Linda)

A Film Farm 2. után 20 órától a tavalyi Film Farm 1. válogatást is levetítjük, ugyancsak ingyenesen, ebben kilenc rendező kilenc filmje látható:

035′ (Barcsai Bálint) – Frappáns groteszk az első magyar holdraszállásról.
Szupermosás (Gergely Zoltán) – Egy éjszakai műszakos autómosó különleges megbízást kap.
Előbb-utóbb (Madarász Isti) – Háborús thriller a második világháború egy kevésbé ismert kísérletéről.
Epilógus (Lóth Balázs) – Egyre nagyobb bajba keveredő éjjeli őr egy igazi sötét pszichothrillerben.
Győztes (Géczy Dávid) – Kiöregedett, egykori olimpikon harca a saját múltjával.
Sújtólég (Borsos Miklós) – Egy bányarobbanást követően két lent rekedt bányász próbál kijutni a felszínre. Azonban a beomlott sziklákon kívül valami más is nehezíti a menekülésüket a sötétben…
Rend a lelke (Nyíri Kovács István és Borsos Miklós) – Egy rejtélyes hajnali telefonhívás, ami örökre megváltoztatja egy ügyvéd életét.
Három nagymamám volt (Glaser Kati) – Márquez-i családtörténet, meghökkentő kalandokkal és hatalmas szívvel (animáció).
Szalontüdő (Szirmai Márton) – Az egyik leghíresebb „urban legend” filmes feldolgozása.