A képzelet gyógyító ereje

Az év első Csajos estjén, január 16-án, szerdán a képzelet gyógyító erejét járta körbe Halas Csilla klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta. Előadásában megvilágította a résztvevőknek, mi is a képzelet, agyunkban hol keletkezik, milyen fajtái vannak a képzeletünknek (reproduktív és produktív), s melyek ezek sajátosságai.

A szakember segített a fogalmak tisztázásában, s elmondta, a képzelet fejlődése másfél/kétéves korunkban kezdődik, s mindössze 8-10 éves korunkig tart. Ez egy nagyon érzékeny tanulási folyamat, és tulajdonképpen már itt eldől, hogy valakiből kreatív vagy destruktív személyiség válik.

Halas Csilla

A jó hír, hogy ez a fejlődés a későbbi életszakaszokban is átírható, új folyamatok tanulhatók, melyek segítségével mindennapi életünkben is könnyebben boldogulunk, s betegségek esetén elősegíthetjük teljes gyógyulásunkat.

Az előadó szót ejtett az amerikai orvos-pszichológus házaspár eljárásáról, az ún. Simonton módszerről is, melyet a daganatos betegek kezelésére dolgoztak ki, s mely épp a relaxációs technikákon és a képzelet erején alapul.

Előadása végén Halas Csilla egy nagyon érdekes, imaginációs gyakorlat elvégzésére invitálta a vendégeket, mely segít az ellazulásban, stresszoldásban, és jó kiindulási pontja lehet a saját magunk módszerének kidolgozásához. Az előadó hangsúlyozta, mindig saját magunktól kell megkérdeznünk, mire van szükségünk, belső hangunk adja meg a választ arra, mi is a jó nekünk.

Az est második felében Reisz Gábor Rossz versek című új magyar vígjátékát nézhette meg a mozitermet zsúfolásig megtöltő közönség.

Fotó: Lőrincz Miklós

 Csajos est

  
Címkék: