A rajzfilmet ünnepeltük

Pénteken és szombaton zajlottak a Barátság moziban az Országos Rajzfilmünnep vetítései, telt házak előtt. A szombati első vetítés előtt az érdeklődők bepillanthattak a mozi kulisszái mögé is, és az eseményhez csatlakozva ezen a napon rendezték meg a Művészetek Házában a hagyományos Animóka családi kreatív foglalkozást is, ugyancsak az animációs filmek jegyében.

Hetedik alkalommal rendezték meg az Országos Rajzfilmünnepet hazánkban ezen a hétvégén: mintegy 120 intézményben nézhettek rajzfilmeket ingyenesen a műfaj kedvelői, elsősorban persze a gyerekek. A Barátság mozi nézőterét is főként ők töltötték meg, a város mozija pénteken a felújított Vukot vetítette, szombaton délelőtt Bogyómaratont rendezett a Bogyó és Babóca rajzfilmekből, délután pedig a felújított Háry Jánost adta.

IMG_8023_660

A rajzfilmünnepet a KEDD Animációs Stúdió szervezi: a stúdió azon dolgozik, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország minél több pontjára eljusson. Az országos programsorozatot minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi: az első rajzfilmünnepen 27, idén pedig már közel 120 helyszínen – moziban, művelődési házban, könyvtárban – tartanak vetítéseket.

IMG_7946_660

A szombati első vetítés előtt Balog Gábor kalauzolta az érdeklődőket a Barátság mozi múltjában és jelenében: a bejárásra jelentkezők megismerkedhettek a város mozijának történetével, a korábbi és jelenlegi technikával, és a filmarchívumba is ellátogathattak. Szó esett arról, miért homorú a vászon, és mint képeinken látható, a legkíváncsibbak azt is megnézték, mi van a vászon mögött ;) A gépházban a látogatók közelebbről megnézhették az ereklyeként őrzött – de még mindig hadra fogható – egyik korábbi filmes vetítőgépet, és persze azt a digitális vetítőt is, amelyet ma használ a mozi. Gábor elmesélte és megmutatta, hogyan jutnak el a filmek manapság a moziba, hogy áll össze egy-egy vetítés programja, hiszen ma már a teremvilágítást is a digitális vetítő kapcsolgatja, a beállított program szerint. A pincében található mozis archívumban nem csak filmeket, hanem régi eszközöket, például vágóasztalt is őriz a mozi, de itt találhatóak a régi plakátok is.

Fotó: Igari Balázs

 

  
Címkék: