11. Frankofón Filmnapok áprilisban

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A válogatásban a nyolc, magyar felirattal is elérhető játékfilmen kívül az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésű kísérőprogramokon is részt vehetnek a filmrajongók.

A Frankofón Filmnapok az idén is elhozza a francia nyelvű filmek legjavát a magyar közönségnek, akiket az idei évben a koronavírus-járvány miatt nem a mozitermekbe, hanem a képernyők elé várnak a szervezők. Magyarországon először mutatják be nagy filmfesztiválok díjazott filmjeit, de közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is felvonultat az idei filmes mustra.

11. Frankofón Filmnapok

A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött 11. Frankofón Filmnapok online kiadásában Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Catherine Frot új filmjei mellett fiatal tehetségek is láthatók lesznek a képernyőkön.

A filmes esemény nyitófilmje a Vadregény (Terrible Jungle) című francia alkotás lesz, Catherine Deneuve főszereplésével. A Hugo Benamozig és David Caviglioli által rendezett vígjáték története szerint Eliott, az ifjú és naiv antropológus egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban.

A gyerekkor földje (Petit Pays) című francia dráma az 1990-es évek elején Burundiba zajló polgárháborúról szól, a Gérard Depardieu főszereplésével készült Emberek, nem vadak (Des hommes) című francia-belga dráma az 1960-as évek elején az algériai frontvonalat megjárt francia férfiak háborús emlékeit mutatja be. A Marguerite és Margot (L’Aventure des Marguerite) című francia családi vígjáték története szerint az 1942-ben, és a másik, 2018-ban élő kamaszlány egy varázserejű utazóláda közreműködésével helyet cserélnek.

Az elfeledett virágok (Les fleurs oubliées) című filmben egy híres botanikus – nem mellesleg pap – visszatér a túlvilágról, hogy felvirágoztassa Albert méhészetét, és segítsen neki szembeszállni egy erősen környezetszennyező vetélytárssal. A Gagarin (Gagarine) című film ifjú főhőse, Youri Párizs egyik elővárosában él, a „vörös” Gagarinban. És természetesen űrhajós szeretne lenni. Csakhogy a telepet le akarják bontani, viszont a fiú nem adja egykönnyen az „űrhajóját”.

A Piszkos munka (Ceux qui travaillent) főhőse, Frank vezetőként dolgozik a tengeri szállítmányozásban. Ám elég egy rossz döntés, és a rendszer, amelyet egész életében szolgált, kiveti magából, amitől a férfi addigi értékrendje megkérdőjeleződik. Az éjszakai meséi (La nuit des Rois) történetének helyszíne Nyugat-Afrika egyik legnagyobb börtöne, ahol a rabok között szigorú a rangsor. A betegeskedő vezér hatalma inog, kinevez hát egy „mesélőt”, hogy egész éjszaka történetekkel szórakoztassa a tömeget.

Fesztivál honlap és jegyvásárlás »

• A fesztivál filmjei csak Magyarországon érhetőek el
• Minden filmhez választható magyar felirat
• Jegyárak: egy film: 790 Ft, 5 filmes bérlet: 3000 Ft

  
Címkék: