„Kecském, kecském, merre vagy?”

Folytatódott a Fonódás Kulturális Egyesület „Népművészet a mozivásznon” című programsorozata – kedden este igazán hangulatos helyszínen, a börgöndpusztai Szent Antal-kápolna melletti téren tartott előadást és filmvetítést a produkció néprajzos-néptáncos-népzenész csapata. A műsor a Barátság mozi kertmozijával zárult: a közönség a David Copperfield rendkívüli élete című angol-amerikai vígjátékot láthatta.

Múlt csütörtökön Kisfaludon indult útjára az a népművészeti esemény, amely a megye népzenei és néptáncos hagyományait igyekszik megismertetni a közönséggel, középpontba állítva Pesovár Ferenc néprajzkutató munkásságát. A közönség minden helyszínen, így Börgöndpusztán is hallhatott egy rövid előadást: a 90 éve született néprajz-, néptánc- és népzenekutató munkásságába Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere avatta be a jelenlévőket.

IMG_5060_660

Az esemény szervezői – a Fonódás Kulturális Egyesület, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint az Alba Regia Táncegyesület – a tudós gyűjtéseit is felhasználva állították össze azt a műsort, amelynek a Szent Antal-kápolna melletti téren lehetett részese a népes közönség. Pesovár Ferenc Alapon és Perkátán olyan gazdag anyagot talált, amelyből bőven meríthetnek ma is azok, akik néptánccal foglalkoznak. Gyűjtésének legismertebb darabja a juhait kereső pásztor dramatikus tánc, amit Perkátán gyűjtött – ennek a játéknak most kecskére átültetett változatát is élvezhette közönség.

IMG_5077_660

Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa néptáncbemutatókkal színesítette az előadást, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzta. Ezúttal sem maradt el a közös éneklés, hiszen népdalainkat mindenki ismeri, így a közönség is együtt énekelte azokat a zenekarral és a táncosokkal. Az előadás végén, a régi dokumentumfilmekből összeállított kisfilmben Pesovár pálya- és munkatársai, valamint a Szent István Király Múzeum korábbi vezetői beszéltek a sokoldalú kutatóról, tudósról.

IMG_5167_660

A rendezvény a Barátság mozi kertmozijával zárult: a fehérvári művészmozi digitális vetítőberendezése valódi moziélménnyel, a David Copperfield rendkívüli élete című angol-amerikai vígjátékkal ajándékozta meg a jelenlévőket – a mozi ezen a helyszínen tartotta az alkotás premierjét. Charles Dickens világhírű regényét az Oscar-díjra jelölt és többszörös díjnyertes sztárrendező, Armando Iannucci vitte vászonra. A film a Londoni Filmhéten a legjobb forgatókönyvért járó díjat nyerte el, a Brit Független Filmdíjak közül a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb forgatókönyv, a legjobb jelmez és a legjobb szereplőgárdáért járó díjat is megkapta, és jelölték a Brit Filmakadémia BAFTA-díjára is. A film főszereplője az Oscar-díjra jelölt Dev Patel, a további szerepekben pedig mások mellett az Oscar-díjas Tilda Swintont és a többszörös Golden Globe-díjas Hugh Laurie-t láthattuk.

IMG_20210629_173029_660

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ahogy Kisfaludon, úgy most Börgöndpusztán is egy vérszilva került a földbe.

Fotó: Györfi Péter, Kelemen Kristóf és Lőrincz Miklós

  
Címkék: