Kisfaludon indult az idei népzenei mozi

A Fonódás Kulturális Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően Fejér megye több pontjára is eljut az a Népművészet a mozivásznon című programsorozat, amelynek első állomása ma volt Kisfaludon. Az eseményen jelenlévők ismeretterjesztő előadásnak és táncbemutatónak lehettek részesei, az est a Barátság mozi kertmozijával zárult: a közönség a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatta a Kisfaludi Közösségi Ház melletti sportpályán.

Az egyesület a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Népművészet Kollégiumától nyert 1,5 millió forintos támogatást arra a programsorozatra, amelynek középpontjában a néptánc, és a 90 éve született Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató munkássága áll. A nézőtéren helyet foglalókat Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolta Pesovár Ferenc munkásságában. A kiváló néprajzkutató 1957 áprilisától haláláig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum néprajzos muzeológusa, osztályvezetője volt, emellett a jelenlegi Alba Regia Táncegyüttes elődjénél népviselet-néprajzi tanácsadóként dolgozott.

IMG_4142_660

Pesovár Ferenc munkásságát áttekintve elsőként azt emelte ki, hogy az ötvenes évek végén elkészítette Alap néptánc-monográfiáját. Az alapi ugrós- és kanásztánc a maga nemében egyedülálló a táncnemek között – a mai este első táncbemutatója is egy alapi tánc volt, amelyet Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa mutatott be a Szedtevette zenekar muzsikájára. Az este folyamán a közönség láthatott még Perkátán gyűjtött táncot – például a juhait kereső pásztor történetét, ezúttal kecskés változatban – és más mezőföldi táncot is.

A néprajzkutató gyűjtései az egész magyar nyelvterületre, sőt Kelet-Európára is kiterjedtek. Kiemelkedő jelentőségűek Erdélyben végzett néptánc- és népzenei kutatásai is – ezekről beszéltek a régi dokumentumfilmekből összeállított kisfilm szereplői. A filmben Pesovár pálya- és munkatársai, valamint a Szent István Király Múzeum korábbi vezetői mellett megszólalt például Jancsó Miklós filmrendező is.

Az est kertmozival zárult: a Barátság mozi a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot hozta el Kisfaludra Liam Neeson, Micheál Richardson és Lindsay Duncan főszereplésével, James D’Arcy rendezésében. A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is: a mozi munkatársai csatlakoztak az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így azokon a helyszíneken, ahol erre lehetőség van, egy-egy facsemete őrzi az ottani vetítés emlékét – a Kisfaludi Közösség Ház mellett egy vérszilva került a földbe.

A sorozat következő állomása június 29-én, kedden Börgöndpusztán, a Szent Antal-kápolna melletti téren 20 órakor kezdődik a néprajzos, néptáncos, kertmozis este.

Fotó: Györfi Péter, Kelemen Kristóf, Lőrincz Miklós

 

  
Címkék: