Mezőszentgyörgyön zárult a népzenei mozi

Utolsó helyszínére, Mezőszentgyörgyre érkezett július 9-én, pénteken a Fonódás Kulturális Egyesület népzenei mozija: az Eötvös Károly Községi Könyvtár és Művelődési Házban és az intézmény udvarán várta a közönséget a néptáncos, népzenész, kertmozis csapat. Az este a Barátság mozi kertmozijával zárult: a közönség a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatta a kertmoziban.

A programsorozat célja az volt, hogy a megye népzenei és néptáncos hagyományait megismertesse a közönséggel, középpontba állítva Pesovár Ferenc néprajzkutató munkásságát. A művelődési ház nagytermének nézőterén helyet foglalókat ezúttal is Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere köszöntötte, és ő idézte fel a 90 éve született Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató gyűjtőmunkáját. Előadásában személyes élményeit is megosztotta a tudósról, aki 1957 áprilisától haláláig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum néprajzos muzeológusa, osztályvezetője volt, emellett a jelenlegi Alba Regia Táncegyüttes elődjénél népviselet-néprajzi tanácsadóként is dolgozott.

IMG_20210709_195858_660

Pesovár Ferenc munkásságát áttekintve kiemelte, hogy fehérvári pályafutása kezdetén elkészítette Alap néptánc-monográfiáját. Az alapi ugrós- és kanásztánc a maga nemében egyedülálló a táncnemek között – ezt a mezőszentgyörgyre hamarosan láthatták is, mert az este első táncbemutatója szokás szerint egy alapi tánc volt, amelyet Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa mutatott be a Szedtevette zenekar muzsikájára.

IMG_20210709_200827_660

Az este folyamán a közönség láthatott még más mezőföldi táncokat is – a repertoárból nem hiányozhatott Pesovár gyűjtésének legismertebb darabja, a juhait kereső pásztor dramatikus tánc sem, amit Perkátán gyűjtött; ennek a játéknak most kecskére átültetett változatát is élvezhette közönség.

A néprajzkutató gyűjtései az egész Kárpát-medencére, sőt Kelet-Európára is kiterjedtek. Kiemelkedő jelentőségűek Erdélyben végzett néptánc- és népzenei kutatásai is – ezekről beszéltek a Fejér Megyei Népzenei Egyesület által régi dokumentumfilmekből összeállított kisfilm szereplői, Pesovár pálya- és munkatársai.

IMG_20210709_212840_660

Az este a Barátság mozi kertmozijával zárult: a közönség a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatta az intézmény udvarára épített kertmoziban. És mivel a mozi munkatársai csatlakoztak az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, a délután folyamán a mezőszentgyörgyi helyszínen is a földbe került egy vérszilva.

201085001_660

Az ingyenes rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósította meg a Fonódás Kulturális Egyesület, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, az Alba Regia Táncegyesület és a Barátság mozi. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!

Fotó: Györfi Péter

  
Címkék: