Degas – A tökéletesség nyomában

A modern nagyvárosi élet egyik legismertebb festője, a francia Edgar Degas munkásságával ismerkedhetnek meg a nézők egész közelről az Exhibition on Screen művészettörténeti sorozat új részében február 17-én, pénteken 18 órától a Barátság moziban. Az impresszionista művész legkedveltebb modelljei a balett-táncosnők voltak, emellett szívesen örökítette meg a színház, a kávéházak és a lóversenyek világát is.

Az impresszionisták visszatérő témát adnak az angol Exhibition on Screen sorozatnak, a nézők novemberben és decemberben is az ő munkásságukban mélyedhettek el. A témát folytatva a februári epizód az 1834–1917 között élt Edgar Degas művészetét mutatja be, akinek festményein és vázlatain saját életének pillanatai és a műtermében megszülető gondolatai köszönnek vissza. Más impresszionistákkal ellentétben őt nem érdekelte a természet, a szabadban létrejövő fényhatások, helyette inkább az embereket választotta képei témájául.

2302_Exh_660

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz” – vallotta Edgar Degas. Gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra, most azonban láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező művei, ráadásul egészen közelről.

A film a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum – ahol Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye található – nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. Lehetővé teszi, hogy ritkán látott műveket is közelről láthasson a néző, miközben megmutatja, hogyan kereste Degas mindenben a tökéletességet: miként kísérletezett a különböző technikákkal, és mit tanult elődeitől. Az alkotás kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és művészetéről.

A Degas – A tökéletesség nyomában című filmre online honlapunkon, személyesen pedig nyitvatartási időben a mozi pénztárában válthatnak jegyet a művészeti ismeretterjesztő sorozat kedvelői.

Jegyvásárlás »