Tokió művészete a Barátság moziban

A négyszáz éves Tokió gazdag kultúráját bemutató filmet láthat a közönség az Exhibition on Screen művészettörténeti sorozat új részében október 27-én, pénteken 18 órától a Barátság moziban. A dokumentumfilm bemutatja a kortárs műveket, művészeket, a kiállítások kurátorait, miközben a látványos felvételek segítségével a néző bebarangolhatja a japán főváros utcáit is.  A filmre már váltható belépő a jegypénztárban és honlapunkon.

Az oxfordi Ashmolean múzeum két évvel ezelőtt rendezett kiállítást Tokio: Art & Photography címmel, amelyen kortárs japán művészek új alkotásai, vezető japán galériákból és múzeumokból kölcsönzött művek és az Ashmolean saját gyűjteményeiből származó kincsek szerepeltek. A tárlat nagy sikert aratott, a bemutatott alkotások a fiatalabb korosztályt is bevonzották a múzeumba.

tokio_hu_MV5B_660

Az izgalmas, érdekes kiállítás adta az ötletet, hogy a Tokió művészete Exhibition on Screen sorozat új epizódjában bemutassák Japán négyszáz éves fővárosának hihetetlenül gazdag kultúráját: Hokuszai és Hiroshige finom fametszeteitől kezdve a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, a filmművészeten át egészen a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig. A filmben megszólalnak a kiállítás kurátorai, és exkluzív beszélgetések is elhangoznak olyan vezető japán kortárs művészekkel, akik a tárlaton is bemutatkoztak.

„Tapasztalatom azt mondatja velem, hogy Japán mást gondol a művészetről, másként értelmezi azt, mint mi, jellemzően Nyugat-Európában. A művészi érzék és igény az élet megannyi apró mozzanatában megnyilvánul: ahogy ételeiket készítik, ahogy kertjüket alakítják, ahogy öltözködnek…”  – fogalmazott a filmről a rendező, David Bickerstaff.

Az Exhibition on Screen új epizódja kiindulópontként használja a kiállítást ahhoz, hogy Tokióba repítse a nézőket, ahol felfedezhetik maguknak a város pezsgő művészeti életét. Az igen látványos, dinamikus, gazdagon adatolt filmben egy olyan metropoliszt ismerhet meg a művészetek iránt érdeklődő közönség, amely 400 éves történelme során folyamatosan pusztult és újjáépült, ezáltal a Föld egyik legélettelibb, legkülönlegesebb városává vált.

A Tokió művészete című filmre már kaphatók jegyek a jegypénztárban és honlapunkon:

Jegyvásárlás »