Golden Globe: Fődíjas lett Spielberg önéletrajzi filmje

Steven Spielberg A Fabelman család című önéletrajzi alkotása kapta a legjobb drámai film díját, Martin McDonagh A sziget szellemei című filmje pedig a legjobb vígjáték vagy musical trófeáját a helyi idő szerint kedden este Los Angelesben megrendezett Golden Globe díjátadó gálán. A televíziós kategóriák fődíjait az Abbott Elementary, A Fehér Lótusz és a Sárkányok háza nyerte.

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) 80. gáláján a 2022-ben filmszínházakba, vagy képernyőkre került amerikai filmeket, illetve televíziós sorozatokat díjazták. A gálán megjelent hollywoodi hírességek közül mások mellett Letitia Wright, Jennifer Hudson, Salma Hayek, Hilary Swank és Ana De Armas is segített a díjak átadásában.

goldenglobe_2023_660

A dráma kategóriában a legjobb film díját a Barátság moziban jövő péntektől látható A Fabelman család kapta, a vígjátékok között a hazánkban január végétől látható A sziget szellemei nyert, a dráma kategória legjobb színésze Austin Butler lett az Elvis címszerepéért, a legjobb színésznő pedig Cate Blanchett a Tárban nyújtott alakításért. A vígjáték és musical kategóriában a legjobb színésznek Colin Farrellt választották (A sziget szellemei), a legjobb színésznő itt Michelle Yeoh lett (Minden, mindenhol, mindenkor). A legjobb rendező Golden Globe-díját Steven Spielberg kapta A Fabelman családért.

Az animációs filmek mezőnyéből Guillermo del Toro Pinokkió című produkcióját díjazta a HFPA, a legjobb eredeti filmzene díját Justin Hurwitznak ítélték oda Damien Chazelle Babylon című filmjének muzsikájáért. A legjobb nem angol nyelvű produkció díját az Argentína, 1985 kapta. A televíziós kategóriák fődíjait az Abbott Elementary, A Fehér Lótusz és a Sárkányok háza nyerte. Az estén Eddie Murphy vehette át a Cecil B. DeMille-díjat, Ryan Murphy pedig a Carol Burnett-díjat.

A filmes díjszezon január 24-én az Oscar-jelölések bejelentésével folytatódik, az amerikai filmakadémia díjátadó gáláját március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

(MTI, Barátság mozi)
Fotó: Emma McIntyre / Getty Images for HFPA)

Az összes díj és díjazott »

  
Címkék: