Női rendezők női történetei a Meg-Ki filmklubban

A XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon többszörösen díjazott filmeket tűzi műsorára a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja október 25-én, szerdán 18 órakor. Az esten Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című animációs filmjét, Gyimesi Anna Affrikáta című kisfilmjét és Korom Anna Nikó című alkotását láthatja a közönség; vetítés után Buda Flóra Anna rendező és Marity Bianka, a Nikó gyártásvezetője és producere lesz a város művészmozijának vendége. Az eseményre a klubtagok 700 forintért válthatnak belépőt a mozi honlapján és a jegypénztárában.

2023-ban tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amelynek elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása és olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A fesztiválon debütáló filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába. A második fesztivál óta a Friss Hús a kortárs magyar animáció egyik legnépszerűbb hazai bemutatkozó platformja is.

MEGKI_okt_660

Az idei fesztiválon a legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint „abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert.” A történet főhőse egy fiatal anya, aki egy nap családját hátrahagyva elindul az ismeretlenbe. A főszerepért Székely Rozi a legjobb színészi alakítás díját kapta.

A legjobb magyar animációs film díját a májusban, Cannes-ban nemzetközi sikert elért, Arany Pálmával díjazott 27 nyerte. „Buda Flóra Anna alkotása káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézenfogja a nézőt és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait” – indokolta döntését a zsűri. A film főhőse, a 27 éves, önmagát kereső Alice még mindig a szüleivel él. A gyerekszoba négy fala fojtogatóan hat rá, ezért szélsőséges életmóddal kompenzál. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka után ittasan kerékpározik haza, amikor balesetet szenved.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést az Affrikáta című film kapta. „Gyimesi Anna alkotása meglepett minket a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része” – vélekedett a zsűri. A történet a tinédzser lányait egyedül nevelő Kláráról szól, akinek egy tengerparti utazás során nemcsak mozgáskorlátozott lányáért hozott önkéntes mártíromságával, de saját, mélyre temetett vágyaival is szembesülnie kell. A főszerepért Kováts Adél a legjobb színészi alakítás díját vehette át.

buda_flora_anna_gyimesi_anna

Október 25-én, szerdán, a film vetítése után a filmklub vendége lesz Buda Flóra Anna és Marity Bianka, a Nikó gyártásvezetője és producere; a beszélgetést az SZKKK munkatársa, Gruber Nóra vezeti.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági kártyát továbbra is bárki válthat a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.

A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában és honlapján.

A rendezvény sajtónyilvános.

Jegyvásárlás »

  
Címkék: