Jelentős magyar részvétellel kezdődik a cannes-i fesztivál

A filmes világ idei legjelentősebb eseményének ígérkezik a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt, de idén szigorú óvintézkedések mellett megrendezett 74. cannes-i filmfesztivál, amelynek kedden kezdődő hivatalos programjában négy magyar alkotást is bemutatnak. Enyedi Ildikó új filmje, az európai koprodukcióban készült A feleségem története a fődíjért versenyez.

A pandémia miatt tavaly elmaradt, idén pedig két hónappal elhalasztott seregszemle az első olyan nagy nemzetközi kulturális esemény, amelyet hagyományos módon, az alkotók és a szakmai közönség személyes részvételével rendeznek meg.

A fesztiválra benevezett több mint kétezer film közül nyolcvan kapott meghívást a hivatalos programba, köztük négy magyar alkotás. Enyedi Ildikó A feleségem története című legújabb játékfilmje az Arany Pálmáért versenyezhet, míg Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mindkét alkotást július 14-én mutatják be.

74_cannes_660

Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét a Cannes-i bemutató elnevezésű új programban július 11-én vetítik, itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A restaurált filmklasszikusok, a Cannes Classics programba ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapott meghívást, amelyet július 12-én láthat a fesztiválközönség.

A versenyprogramban Enyedi Ildikó filmje mellett 23 alkotás versenyezhet a fődíjért, köztük a korábban már Arany Pálmát elnyerő Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező angolul forgatott Memoria című alkotása Tilda Swintonnal és Jeanne Balibarral a főszerepben. Versenyben van az olasz Nanni Moretti Tre Piani című filmje, a francia Jacques Audiard párizsi vietnámi közösségben játszódó Les Olympiades című drámája és az Oscar-díjas Tom McCarthy Marseille-ben forgatott Stillwater című filmje Matt Damonnal a főszerepben. A fődíjért küzd Sean Penn Flag day című alkotása, Wes Anderson The French Dispatch című mozija, Paul Verhoeven Benedetta című filmje és Leos Carax Annette című legújabb filmje is. Ez utóbbi díszbemutatójával kezdődik a fesztivál kedd este, az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben.

A versenyben a vendéglátó franciák hét alkotással képviseltetik magukat, ezek közül hármat nő rendezett, és először kapott meghívást bangladesi és haiti film. Iránt ismételten Aszgar Farhadi fogja képviselni az Egy hős című filmmel, és a szervezők azt remélik, hogy a tavaly feltételes szabadságvesztésre ítélt Kirill Szerebrennyikov orosz rendező a továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom ellenére eljöhet új filmje, a Petrov’s flu cannes-i premierjére.

A Spike Lee amerikai filmrendező által vezetett kilenctagú, női többségű nemzetközi zsűri a július 17-i zárógálán adja át a díjakat.

Thierry Frémaux fesztiváligazgató szerint a benevezett filmek közül viszonylag kevés foglalkozik a járványhelyzet okozta bezártság, veszteség és újrakezdés kérdéseivel, a válogatásban helyet kapó alkotások középpontjában elsősorban a kortárs társadalmi és identitáskeresési kérdések állnak.

A fesztivál idén először külön programot szentel az éghajlatváltozás és a környezetvédelem problémájával foglalkozó alkotásoknak, a téma ugyanis egyre meghatározóbb a kortárs filmművészetben, a francia Louis Garrel például egy „klímakomédiával” érkezik.

A vörös szőnyegre várják a franciák világsztárját, Léa Seydoux-t, aki A feleségem történetének főszerepén kívül egy amerikai és két francia filmben is játszik. Sophie Marceau egy eutanáziáról szóló francia versenyfilm, Francois Ozon Tout s’est bien passé című alkotásának főszereplőjeként érkezik.

A szervezők azonban mindenekelőtt Catherine Deneuve visszatérését emelik ki alig másfél évvel ezelőtti érkatasztrófája után, amelyet Emmanuelle Bercot színésznő-rendező De son vivant című filmjének forgatásán szenvedett el. A haldokló fiát ápoló, Catherine Deneuve által alakított anya történetét versenyen kívül mutatja be a fesztivál.

Életművének elismeréséül idén két filmes, Marco Bellocchio olasz rendező és Jodie Foster amerikai színésznő, producer részesül Arany Pálma-díjban.

(MTI)

  
Címkék: