Nevettetni nehéz

A Barátság mozi Meg-Ki filmklubjának évadzáróján a Legénybúcsú Extra című vígjátékot láthatták a nézők szerda este, vetítés után Virsinszki Zoltán, a film főszereplője, társproducere és forgatókönyvírója volt a fehérvári művészmozi vendége, a beszélgetést Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa vezette.

Rózsa Gábor második nagyjátékfilmjének főhőse Dani (Virsinszki Zoltán), aki vőlegény lesz, de nagyon belefeszül ebbe a szerelembe és a megfelelési kényszerbe, hogy a kastélyos esküvő költségét állja. Mindent megpróbál, hogy pénzt szerezzen, sikertelenül – a menyasszony, Enikő (Nagy Alexandra) ekkor jön a hírrel, hogy a kastély legénybúcsús vetélkedőt szervez vőlegényeknek, és aki azt megnyeri, ingyen kap ott egy komplett esküvőt. Daniék is beneveznek – a fiúnak igazából nincsenek barátai, de Enikővel közösen mégis beszervezik a csapatba az egykori gimis barátot, Vakondot (Varga Ádám), a zseni egyetemi matektanárt, Tónit (Sütő András) és Dani édesapját (Kálloy Molnár Péter).

IMG_9486

Virsinszki Zoltán nemcsak a film főszereplője, de forgatókönyvírója is, így a beszélgetés is innen indult. „A SzkiTon Productions-szel rövid, humoros gegeket, kis videókat gyártunk, ezért Rózsa Gábor rendező, producer főként ezekben a gegekben hagyatkozott rám a forgatókönyv írásakor” – mondta az est vendége, aki nem titkolta, hogy a színészethez hasonlóan a forgatókönyvírást sem tanulta. Székesfehérváron született, itt érettségizett és szerzett gázkészülék-szerelő szakmunkás végzettséget. Színpadi pályafutása tánccal és énekkel kezdődött, még diákkorában: a hip-hop és a break műfajában ért el sikereket. Táncosként kezdett énekelni, főként musical produkciókban láthatta a közönség hazánkban és külföldön is. Lassan nyolc éve működik a SzkiTon formáció, több mint ötszáz videót forgattak már, így van már tapasztalata az írásban is – és azt is tudja, mire vevő a közönség.

IMG_9476

Mint minden filmklubos közönségtalálkozón, itt is szóba került a finanszírozás. Ennek a filmnek már jobb anyagi kondíciókkal vágtak bele, mint Rózsa Gábor első, Mentés másképp című filmjébe, amit összesen ötmillió forintból forgattak, családi és baráti összefogással. Most egy tévécsatornát állítottak a produkció mellé, és immáron a nagy mozihálózatok is műsorra tűzték a filmet.

IMG_9488

Jó filmvígjátékot csinálni nehéz – derült ki a beszélgetésből. „Nehéz elérni azt, hogy a nézők nevessenek. Mindenkinek más dolog vicces: az emberek leginkább a mások szerencsétlenkedésein nevetnek – addig, amíg ez nem velük történik –, ebbe a filmbe is több ilyen poént került be. Igyekeztünk sűrűre venni a poénokat, hogy a néző kénytelen legyen újra nézni majd a filmet, hiszen rá fog jönni: a nevetés miatt újabb és újabb gegekről maradt le” – mondta Virsinszki Zoltán, aki elárulta, hogy nem tipikus és kiszámítható vígjátékot szerettek volna forgatni, éppen ezért a legénybúcsús feladatok sem szokványosak, és a film befejezése is váratlan.

IMG_9465

Szó esett a filmekben látott karakterekről, akiket egyenként talán nem találunk szimpatikusnak – iszákos apa, kocka matekprofesszor, füvező szobafestő haver –, de együtt, csapatban teljes mellszélességgel Dani mellé állnak, hogy győzelemre segítsék. „Ők a szív, az ész, ők segítették az általam játszott főhőst ahhoz, hogy merjen változtatni. Rengetegen élünk úgy, hogy nem merjük kimondani azt, amit valójában gondolunk: éveket, évtizedeket élünk le úgy, hogy félünk. Félünk változtatni, inkább élünk a megszokott rosszban – ez a társaság pedig eléri azt, hogy a főhős merje kimondani: elég volt”.

IMG_9478

A stáblistából kiderül, hogy sokoldalú emberek dolgoztak a filmben, akik esetenként a kamera mindkét oldalán tevékenykedtek, ahogy Virsinszki Zoltán is. Nézői kérdésre válaszolva elmondta, hogy például a tegnapi lány szerepében látható Michl Juli vágói végzettséget is szerzett, és maga jelentkezett a film vágására. Rózsa Gábor rendező próbaképp az egyik legnehezebb jelenet vágását bízta rá, ezt követően ő lett az egész film vágója. A konkurens vőlegény szerepében látható Kovács Gábor volt a stáb fodrásza, Rózsa Gábor testvére, Rózsa Olivér pedig a film operatőre és egyik producere.

IMG_9468

Szintén nézői kérdés volt, hogy a SzkiTon tagjai miért nem láthatók a filmben. Virsinszki Zoltán elmondta, hogy csak ő kapott felkérést a filmre, de a vége főcímben hallható dal a SzkiTon szerzeménye, ezt Szolnoki Péterrel közösen éneklik – Szolnoki Péter egyébként a filmben is feltűnik egy epizódszerepben.

Fotó: Lőrincz Miklós

IMG_9502

 

  
Címkék: