Sándor Pál lesz a Meg-Ki filmklub vendége

Egy igazi klasszikust, a Régi idők focija című örökérvényű film digitálisan felújított változatát láthatja a Meg-Ki Filmklub közönsége szeptember 27-én, szerdán este hat órakor. A vetítés után a fél évszázaddal ezelőtt, 1973-ban bemutatott zseniális alkotás rendezője, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Sándor Pál lesz a város művészmozijának vendége, az estre a klubtagok 700 forintért válthatnak belépőt honlapunkon és a jegypénztárban.

Kell egy csapat! – ötven éve idézzük a feledhetetlen Minarik Ede mondatát a filmből, amely minden filmrajongó számára kihagyhatatlan. A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film Budapesten játszódik. Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci, amiért minden akadályt megpróbál legyőzni. Csak egyet szeretne elérni életében, azt, hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent – a mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt. Játékosai elégedetlenkednek a mostoha viszonyok miatt, az egyetlen klasszis Vallay (Vogt Károly), a kapus, aki körül keselyűként köröznek a riválisok ügynökei. A pénzhiány miatt időről-időre áruba kell bocsátania a csapat egyik tagját, és a végén még meg is verik. De Minarik nem adja fel, mert „Kell egy csapat!”.

MEGKI_2023_szept_660

A Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismert Sándor Pál remeke a magyar filmtörténet fontos darabja. A mozi Mándy Iván A pálya szélén című műve alapján készült, a film operatőre az idén márciusban elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr volt, aki arra törekedett, hogy a filmben egyetlen hétköznapi snitt se legyen, de közben minden, a frizurák, a ruhák, húszas évek világát idézzék. A korhű helyszíneket Óbuda és a VIII. kerület romos házaiban találták meg az alkotók, a mozijeleneteket egy bezárt moziban vették fel, a Csabagyöngye SE pályáját pedig a kőbányai szeméttelepen alakították ki.

Ami pedig a színészeket illeti: Garas Dezső egyszerűen zseniális Minarik Ede szerepében, nem véletlenül lett ez a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színészóriás egyik ikonikus szerepe. Mintha csak rászabták volna az álmait soha fel nem adó, csetlő-botló kisember figuráját. Hitelesen mozog a burleszkjelenetekben, egy röpke időre még Chaplin bőrébe is belebújik – aki látta, sosem felejti a mosodás alakját, ahogyan keménykalapban, hosszú kabátban, címeres mezben végigvezeti a pályán a labdát, gólt rúg, majd elrepül. A főszereplő mellett Márkus László, Major Tamás, Esztergályos Cecília, Temessy Hédi játékát csodálhatjuk, és persze ott van még a Kövesit, az örök tartalékot megformáló Kern András is. A filmben egyébként maga a rendező is szerepel, a kocsmai jelenetben tűnik fel az egyik vendég alakjában.

Szeptember 27-én, szerdán, a film vetítése után a filmklub vendége lesz a rendező, Sándor Pál, akivel az SZKKK munkatársa, Gruber Nóra beszélget. A filmalkotást a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. biztosította a Barátság mozi számára.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági kártyát továbbra is bárki válthat a mozi pénztárának nyitvatartási idejében. A mozi felhívja a klubtagok figyelmét, hogy a korábbi kártyák lejártak, azokat ingyenesen lehet újra cserélni.

A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy vagy online:

Jegyvásárlás »

A rendezvény sajtónyilvános.

  
Címkék: