Nem vagyok jó semmire?

A Barátság mozi évadnyitó, hagyományosan telt házas Csajos estjének témája az önbecsülés, illetve annak hiánya, az önmarcangolás volt: Szeghyné Gurin Eszter coach, mediátor a közönséggel együtt arra kereste a választ, hogyan találjuk meg az elég jó vagyok állapotot a „nem vagyok jó semmire” és a „mindent tökéletesen csinálok” tengelyen.

„Édes fiam, mi lesz így belőled? Nem leszel jó semmire!” – hallottuk sokan, sokszor gyerekkorunkban. Szeghyné Gurin Eszter előadása is innen, a gyerekkorból származó traumákból indult, amikor szülők, nagyszülők sulykolták a gyerekbe, hogy nem viszi semmire az életben, ha nem úgy cselekszik, ahogy ők mondják neki. Aztán ehhez később jönnek a kamaszkori szorongások, amikor a tizenéves úgy érzi, mások csinosabbak, ügyesebbek, okosabbak, őket mindenki jobban szereti – és nehéz meggyőzni, hogy ne a hangadó kortársaihoz hasonlítsa magát, hiszen nem vagyunk egyformák, a saját egyéniségét kell megtalálnia mindenkinek.

IMG_2479

Felnőttként is sokszor merül fel az emberben a kérdés, hogy jó-e abban, amit csinál, és ilyenkor is hajlamosak vagyunk másokhoz mérni magunkat. Párkapcsolatban, munkahelyen az is gyakran megesik, hogy a partner, vagy a munkatárs kérdőjelezi meg az ember alkalmasságát, ez is vezethet önmarcangoláshoz.

IMG_2468

Szeghyné Gurin Eszter előadásában a helyes önbecsülés megtalálásához adott támpontokat: ismerjük meg jobban önmagunkat, fedezzük fel az értékeinket, és fejlesszük magunkat abban, amiben jók vagyunk. Fontos, hogy ne beszéljünk negatívan magunkról, koncentráljunk az erősségeinkre és fogalmazzunk meg elérhető célokat – ne akarjunk mindenkinek, mindenáron megfelelni.

IMG_2486

Az előadás után a Habcsókok és csillagok című francia filmet láthatták az est vendégei. Az életrajzi regényen alapuló történet főhőse, Yazid egészen kicsi kora óta érdeklődik a sütés és a cukrászat iránt. Az otthonokban és nevelőszülők mellett felnőtt fiú számára hosszú út vezet a cukrász-világbajnokság megnyeréséhez. A film az est témájához kapcsolódva megmutatja, hogy a kudarcok ellenére is érdemes mindig felállni, időnként akár váratlan kockázatokat is vállalni, és nem feladni az álmainkat, mert a céltudatosság és elhivatottság végül elvezet a szakmai sikerekhez és a boldogsághoz.

IMG_2490

IMG_2506

  
Címkék: