Generációs különbségekről a Csajos esten

A Barátság mozi novemberi második, szokás szerint telt házas Csajos estjének témája a generációk eltérő tulajdonságai, a közöttük jelenlévő konfliktusok, ezek okai és megoldásai voltak. Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő arra adott magyarázatot, miért tudják olyan nehezen megérteni egymást a munkahelyeken és a családban jelenlévő négy generáció képviselői, és felvázolta a hatékonyabb együttműködéshez szükséges tennivalókat.

Az est előadója rámutatott arra, hogy már az ókori babiloni kőtáblákon is találtak fiatalokat szidó szövegeket, érzékeltetve, hogy a probléma korántsem új keletű. A közönség olyan dolgokról hallhatott, mint hogy hogyan határozza meg a korszellem egy korosztály gondolkodását.

20231129_181707

Bereczki Enikő képeket mutatott fiatalok körében népszerű influenszerekről, akiket az idősebb nézők szinte egyáltalán nem ismertek fel. Amikor azonban a Neoton Famíliáról és a Dallas szereplői kerültek a vetítővászonra, a helyzet már egészen más volt, ezzel is példázva a különbséget abban, kik számítanak közös pontnak az idősek és a fiatalok életében.

Az előadás végére a jelenlévők olyan fogalmak jelentésével ismerkedhettek meg, mint a reminiszcencia vagy a kapunyitási pánik, hallhattak Eric Berne emberi játszmáiról és Isaac Asimov világkiállításon tett jövőjóslatáról.

20231129_181536

Az előadás után A csodák útján című ír-angol filmet tekinthették meg a nézők. Lily, Eileen és Dolly három különböző generációhoz tartozik, de összeköti őket a barátság. A ballygari barátnőknek egyetlen álmuk van, hogy megízleljék a szabadság ízét. A munkásosztálybeli nők soha nem hagyták el Dublin külvárosában lévő otthonukat. Egy napon azonban a helyi pap „jóindulatú közreműködésével” mindez megváltozik. Megnyerik életük fődíját – egy egyházi tehetségkutató versenyt, amely egy szent helyre, a franciaországi Lourdes városába viszi őket, amely a csodákról és a gyógyításokról híres.

20231129_180700

  
Címkék: