„Nem tudjuk, mi az igazság, de meg kell találnunk”

Francia alkotással, Yvan Attal A vád című filmjének premier előtti vetítésével folytatódott a friss európai filmeket felvonultató 12. Mozinet Filmnapok programja pénteken a Barátság moziban. Az alkotás egy nemi erőszak történeteként tesz fel kényelmetlen kérdéseket, vetítés után ezekről lehetett beszélgetni dr. Lőrik József ügyvéddel, az est vendégével.

A film főszereplői fiatalok. A mérnöknek készülő, az Egyesült Államokban tanuló Alexandre pár napra hazalátogat Párizsba. Megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves lányával, Milával. Másnap reggel Mila nemi erőszakkal vádolja meg a fiút – a két fiatal hosszú bírósági eljárás során meséli el a történteket, saját emlékeik nyomán. Bűnös vagy ártatlan a fiú? A lány áldozat, vagy csak bosszút akar állni? Egyikük szava áll a másikkal szemben, tanú és bizonyíték nincs. „Nem tudjuk, mi az igazság, de meg kell találnunk” – hangzik el a tárgyalóteremben a védőügyvédtől.

IMG_0492

Az alkotás a Karine Tuil által írt, 2019-ben megjelent azonos című könyv adaptációja, amelyet a Stanford Egyetemen 2016-ban történt nemi erőszak inspirált. A film egyik érdekessége, hogy rendezője, Yvan Attal a saját családját is szerepelteti benne: élettársa, Charlotte Gainsbourg a vádlott édesanyját alakítja, a vádlottak padján pedig egyik közös gyerekük, Ben Attal ül.

IMG_0476

A filmet együtt nézte meg a közönséggel dr. Lőrik József ügyvéd, a témában nagy tárgyalási tapasztalattal rendelkező jogász – a telt házas vetítést követően sok néző velünk maradt még, ők neki tehették fel a filmben látottak kapcsán megfogalmazódott kérdéseiket. A beszélgetést Gruber Nóra, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársa vezette.

IMG_0515

Az est vendége először egy gyors összehasonlítást tett a francia és a magyar eljárás között – mint mondta, hazánkban például elképzelhetetlen egy ilyen ügy kapcsán, hogy ellenkező nemű rendőr végezze a kihallgatást. A történetben felszínre kerültek a fiú és a lány különböző világnézetéből és vallásából fakadó ellentétek is, ennek kapcsán járták körbe a jelenlévők azt a kérdést, hogy a bíróság mennyire veheti figyelembe azt, hogy egyikük szabadabb erkölcsei szerint normális az, ami a másikuk neveltetése szerint nem. Az is téma volt a beszélgetésben, hogy miért nyúlik ilyen hosszúra az eljárás, az utolsó tárgyaláson egyáltalán fel tudják-e pontosan idézni a történteket.

IMG_0480

Dr. Lőrik József hangsúlyozta: fontos, hogy gyerekeinkkel beszéljünk ezekről a dolgokról, legyenek tisztában azzal, mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerülnek. Azt sem árt tudni, hogy ha erőszak történik, időben feljelentést kell tenni. A beszélgetés során számos, a film témáján túlmutató kérdést is a vendégnek szegeztek a nézők a hazai joggyakorlatról, és szóba kerültek a korszerű bizonyítási módszerek is.

20230203_203837

  
Címkék: