Dinnyésre érkezett a népzenei mozi

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban ütött tanyát szombaton a Fejér Megyei Népzenei Egyesület népzenei mozija: a Népművészet a mozivásznon programsorozat célja, hogy a megye népzenei és néptáncos hagyományait megismertesse a közönséggel, középpontba állítva Pesovár Ferenc néprajzkutató munkásságát.

A nézőtéren helyet foglalókat Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere köszöntötte, és ő idézte fel a 90 éve született Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató gyűjtőmunkáját. Előadásában személyes élményeit is megosztotta a tudósról, aki 1957 áprilisától haláláig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum néprajzos muzeológusa, osztályvezetője volt, emellett a jelenlegi Alba Regia Táncegyüttes elődjénél népviselet-néprajzi tanácsadóként is dolgozott.

IMG_20200926_181415_660

Pesovár Ferenc munkásságát áttekintve elsőként azt emelte ki, hogy fehérvári pályafutása kezdetén elkészítette Alap néptánc-monográfiáját. Az alapi ugrós- és kanásztánc a maga nemében egyedülálló a táncnemek között – ezt a jelenlévők hamarosan láthatták is, mert az este első táncbemutatója is egy alapi tánc volt, amelyet Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa mutatott be a Szedtevette zenekar muzsikájára. Az este folyamán a közönség láthatott még Perkátán gyűjtött táncot és más mezőföldi táncot is.

A néprajzkutató gyűjtései az egész Kárpát-medencére, sőt Kelet-Európára is kiterjedtek. Kiemelkedő jelentőségűek Erdélyben végzett néptánc- és népzenei kutatásai is – ezekről beszéltek a Fejér Megyei Népzenei Egyesület által régi dokumentumfilmekből összeállított kisfilm szereplői, Pesovár pálya- és munkatársai. A filmet a Barátság mozi kertmozija vetített le, és mivel a mozi munkatársai csatlakoztak az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, a dinnyési helyszínen is a földbe került egy vérszilva.

IMG_20200926_181117_660

A sorozat utolsó állomása szeptember 27-én, vasárnap Sárkeresztúron lesz, a Bella István Művelődési Ház és Könyvtár udvarán, ahol 18 órakor kezdődik a néprajzos, néptáncos, kertmozis este.

A rendezvénysorozat a Csoóri Sándor Program támogatásával, a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című, CSSP-E-MEGYEI-2019-0020 számú projekt keretében valósul meg.

  
Címkék: