„Kecském, kecském, merre vagy?”

Népzenétől volt hangos a Barátság mozi csütörtökön, itt volt ugyanis a Fejér Megyei Népzenei Egyesület Népművészet a mozivásznon című projektjének soron következő állomása. A Munkácsy iskola 4. a és b osztálya nemcsak nézte, hallgatta a műsort, de együtt is dalolt a fellépőkkel – úgy láttuk, igen jól érezték magukat a programon. A zenével és tánccal is illusztrált műsor után a kisdiákok egy mozifilmet is láthattak.

A Fejér Megyei Népzenei Egyesület tavaly nyert pályázati támogatást arra a projektre, amely a megye népzene és néptánc hagyományait igyekszik megismertetni a közönséggel, középpontba állítva Pesovár Ferenc néprajzkutató munkásságát. A 90 éve született tudós gyűjtéseit is felhasználva állították össze azt a műsort, amelynek a Barátság moziban lehetett részese a fehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola 4. a és b osztálya. Pesovár Ferenc Alapon és Perkátán olyan gazdag anyagot talált, amelyből bőven meríthetnek ma is azok, akik néptánccal foglalkoznak.

IMG_4246_660

A program házigazdájaként Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere mesélt a tudósról a gyerekeknek közvetlen, humorral is átszőtt stílusban, a mai életből vett utalásokkal is színesítve az ismereteket. A kisdiákok vették is a lapot, a kérdésekre szívesen, okosan válaszoltak például, amikor arról volt szó, hogy is nevezik az állatok őrzőit, vagy hogy mikor hajtották ki, illetve be a legelőkről a jószágot. A gyerek emlékeztek a szeptember 29-i dátumra, hiszen az iskolában rendszeresek a Mihály-napi vásárok (ami sajnos, mint kiderült, idén elmarad a járvány miatt). Az iskolában néptáncoktatás is folyik, nem véletlen, hogy sokan ismerték a népdalokat, amelyeket a Szedtevette zenekar játszott – a lelkes kis közönség együtt dalolt a fellépőkkel.

IMG_4219_660

Nagy sikere volt annak a szintén Perkátán gyűjtött, az elveszett kecskéről szóló játéknak, amelyben a kétségbe esett pásztor égre-földre keresi az eltűnt állatot, amit aztán végül a Gyümölcs utcában, a Munkácsy iskolában „talál meg”. A táncbetéteket Majoros Róbert, az ARTE művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa mutatta be, a gyerekek itt is kérés nélkül fújták a népdalokat – jó hangulatú együttlét kerekedett a programból, amelynek végé az Álomépítők című animációs filmet láthatták a kisdiákok.

A rendezvénysorozat a Csoóri Sándor Program támogatásával, a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című, CSSP-E-MEGYEI-2019-0020 számú projekt keretében valósul meg.

  
Címkék: